onsdag 30 mars 2022
Hacks
tisdag 29 mars 2022
Bewilderment av Richard Powers
Änklingen Theo kämpar hårt för att ta hand om sin nioårige son Robin. Pojken mobbas i skolan, delvis på grund av hans största problem, nämligen oron för att vi håller på att förstöra jorden. Det är förstås inte osannolikt att ett barn blir en plågad pysventil för hur människor förstör naturen, särskilt inte när vi boken ger oss en glimt av den tyska fjortonåringen Inga Alder vars cykelprotest genom Europa lockat tiotusentals andra, men det känns orättvist att använda barnet Robin, fiktiv som han är, som en kanal för bokens budskap. Det är också litet otrevligt hur boken viftar bort att han slog och skadade en klasskamrat med en plåttermos.
Den döda modern/hustrun Aly är en av de där överjordiskt kompetenta och beundransvärda kvinnorna som dyker upp i litteraturhistorien och växer till halvgudinnor i andras minnen. Det är förstås inte konstigt att Robin saknar sin mor och gång på gång vill se inspelningarna av hennes framställanden för olika lagar som skall reglera utnyttjandet av naturtillgångarna. Men så kommer chansen att låta Robin komma i kontakt med sin mors sinnestillstånd tack vare en ny terapiform som delvis bygger på data som Aly och Theo bidrog med för ett tiotal år sedan. Dock har våra huvudpersoner passande nog just hunnit läsa boken Flowers for Algernon, så det att terapin gör underverk med Robin känns inte bara lyckosamt utan också olycksbådande.
Far och son hittar varandra och harmoni i sina utflykter i naturen; långa övernattningar eller bara allt det förunderliga man kan höra och se i trädgården bakom huset. Ett annat inslag är frukten av Theos arbete: som astrobiolog undersöker han vad man har lyckats läsa ut av atmosfärernas sammansättning på de många exoplaneter som hittats, och skapar simulationer av hur livet kan se ut på de planeterna. "Utflykterna" dit är underhållande för läsaren såväl som för Robin, och kanske är de också tänkta att spegla hur fantastiskt det är att liv kan uppstå på olika sätt och att vi bör vårda det som finns på vår planet.
Alltför många av bifigurerna är trubbiga och kallsinniga inför Robins ofta desperata korståg för alla djurs överlevnad. Då och då skymtar också en bullrig presidents tweets till sina likaledes vetenskapsförnekande anhängare. Det känns som ett övertydligt trick fram till de sista sidorna av boken, då deras inskränkta syn på forskning och framsteg utövar direkt inverkan på både Robin personligen och det allmänna sökandet efter kunskap.
Richard Powers bok är som sagt ganska klumpigt skriven och kommer förmodligen bara att tala till de invigda, men just därför är den en tydlig reflektion av samtidens viktigaste diskussioner.
Fler böcker av Richard Powers:
The Overstory
söndag 27 mars 2022
Syster Angelica / Gianni Schicchi på Operan
Foto: Marcus Gårder |
lördag 26 mars 2022
Svart krabba
torsdag 24 mars 2022
Teonauterna av Sam Ghazi
Nu har iranska astronomer hittat ett björndjur ute i rymden - inte en liten rymling från jorden utan en formation av enorma mått. Forskarna Adam och Jasmin har valts ut och sänts dit med ett skepp för att undersöka fenomenet på plats. Men Jasmin, som hade den mesta kunskapen om hur forskningen skulle bedrivas, dör vid uppvaknandet men finns närvarande när hennes medvetande skapas om med hjälp av avancerad AI.
Många läser science fiction för att få ett sense of wonder. Boken Teonauterna tycks mig skriven som att den så mycket som möjligt vill skala bort detta sense of wonder, för alla klassiska ingredienser i en SF-historia - AI:ns funktion, vad fenomenet i rymden utgör, spekulationerna efter upptäckandet - är nedtonade, undansmusslade eller uppskjutna till sent i berättelsen. Meningen är kanske att fokusera på människans upplevelse inför det vidunderliga istället för teknik och teori, men resultatet blir snarare att berättelsen blir omkastad och onödigt svår att följa med i.
Visst har Sam Ghazi några starka scener där vi känner av det mänskliga psykets otillräcklighet inför svårbegripliga nya händelser. Det gäller främst passagen när Jasmins medvetande återskapas av AI:n och hennes mardrömmar i dödens gränsland. Det märks också redan tidigt i hur Adam - kallad "teonaut" för man tänkte sig att det var en gudom som rymdfararna skulle möta - inte blivit förändrad av sin upplevelse, inte heller har det dagliga livet på jorden kastats om av kunskapen om detta fenomen i rymden som faktiskt bär på några omvälvande kunskaper och upplevelser. Desto större plats ges dock åt det prosaiska i att försöka fortsätta sitt liv efter att allt ställts på sin ända, och det skulle kunna vara bokens behållning om det hjälpte en att känna det där stora tomrummet i själen, men teonauternas vardagsliv är så ryckigt och ofullständigt formulerat att det inte heller väcker intresse. I slutändan känns det som att Sam Ghazi skrivit science fiction för människor som inte vill läsa science fiction.
Fler böcker av Sam Ghazi:
Sången ur det kinesiska rummet
tisdag 22 mars 2022
Scott Henderson på Fasching
Arkivbild |
söndag 20 mars 2022
Kammarmusik av Maier-Röntgen och Fibich
fredag 18 mars 2022
Den svarta månens år av Ellen Mattson
Det är februari, och utanför affären halkar David på en isfläck, ramlar baklänges och slår i huvudet. Sedan dess rör sig skuggor i synfältet, en svart fisk simmar in från vänster men försvinner om han griper efter den, eller stannar kvar som harmlöst sällskap vid andra tillfällen.
På nattduksbordet ligger ingen bok, vilket det ju alltid skall göra. Försvann den vid fallet? David börjar se sammanhang i vardagen, stora mysterier strax utom räckhåll som skapat konstigheter i hans liv. När han försöker nysta i dem möter han människor som hjälper honom vidare, men det är osäkert om de går att lita på eller om de ens finns. Gåtorna skiftar form från dag till dag men griper in i varandra och i Davids historia ändå.
Det finns många skäl att oroa sig för David; ensamheten, den långsamma glidningen ut ur samhällskroppen, hälsotillståndet efter fallet. Men det går också att glädja sig åt hur hans sökande efter gåtornas lösning ger en mening i hans liv, hur det får honom att upptäcka sin omgivning och hitta spännande sammanhang strax bortom verkligheten. Februaris dagar är mörka och kalla men dag för dag närmar man sig våren. Den svarta månens år utspelar sig i en skymningstid där drömmarna kanske är på väg att ta överhanden, och om de är starkare än verkligheten så kanske vi kan unna David de upplevelserna.
onsdag 16 mars 2022
What did Jack do?
måndag 14 mars 2022
Gränser på Playhouse Teater
Foto: Carl Thorborg |
lördag 12 mars 2022
The Sweetness of Water av Nathan Harris
Omständigheterna gör att George bestämmer sig för att be bröderna stanna och hjälpa honom med att sätta i ordning en jordnötsodling. Efter hand kommer vi att få veta varför George inte har lika nedlåtande tankar om svarta som de flesta andra i staden Old Ox, och han och hustrun Isabelle har heller inget emot att bo en bit från Old Ox och människorna där. Men det gör det ju ännu lättare för grannarna att bli upprörda över att särlingen George anställer två svarta pojkar, och dessutom ger dem en skälig lön, när nyss avpoletterade vita soldater (och frigivna slavar) står utan arbete.
I en liten stad med skvaller som enda nöje och gammalt groll som väntar på att bubbla upp, växer upplevda oförrätter sig större dag för dag. Å andra sidan vill sheriffen och stadens starke män släta över våldsbrottet mot en av bröderna, vilket inte familjen Walker kan acceptera. Fördomar, ogillande och rena brott utförda med "allas" gillande verkar bli slutet för den udda familjen i utkanten av Old Ox.
Men Nathan Harris bok The Sweetness of Water bygger på gyllene ögonblick av förståelse mellan människor som inte helt förstår varandra men ändå vill samarbeta. Det borde vara vackert, men tyvärr är det ofta där som boken känns osannolik. Det underbyggs av psykologisk-filosofiska resonemang som inte känns helt trovärdiga eller i linje med vad vi lärt om huvudpersonernas karaktär. Språket känns inledningsvis konstlat, inte för att det är dåtidsanpassat utan för att det är lyriskt men polerat till fraser, inte verklighetsskapande beskrivningar. Dock är The Sweetness of Water en debutbok, och jag tror att Nathan Harris kan komma att skriva många fler riktigt bra böcker.
torsdag 10 mars 2022
Döden på Nilen
tisdag 8 mars 2022
Drivhuset på Stadsteatern
Foto: Sören Vilks |
söndag 6 mars 2022
Borås Tidnings Debutantpris 2022
Hästar av Lisa Zetterdahl
En viktig persons död drar berättarens minnen tillbaka till barndomen. Barndomen var präglad av kärleken till hästarna och ridning. Det är en mycket intressant tid, de tidiga tonåren och några år dessförinnan, när man börjar förstå mer om världen både via det man lär sig i skolan och det man ser i sin närhet, och båda verkligheterna inte alltid överlappar. Därtill också det speciella att sköta de stora hästarna och konkurrera med andra hästtjejer i stallet. Bådadera är en början till förståelse av sexualitetens krafter.
säg efter mig:vi ska öva påden här leran på stövlarnavi ska öva påsvetten mellan våra bensäg efter mig:vi ska rita hästar, som svari alla skolböcker
Hyperverklighet av Aya Kanbar
bit himmelen.smaka på månenhon som gett dighuggande diamantervärda 2000 krjag har skurit & strimlatdåtid, nutid, framtiden lem i fel skickdu måste vara kvickdet klingar tilli orden, inom ramarnascenteknik, museumglorian gjord av dior& dråpvackra,halshuggna flickor i klimaxderas namn blir till målade ryggtavlorav nischade mästareallt handlar om samma saktidslinjer som vägrar lydahallucinationer riktade mot digsvårt att inte idolisera
9/10 på smartskalansamhället kan inte låta bli attbelöna intelligensför när orkidéerna vissnar& pergamenten bränns uppkommer vi inte kunnareinkarnerasär relativt allmänbildadmen vet intenär napoleon III fyller år& det är sådantsom kommer att bli min undergång
Skugga och svalka av Quynh Tran
Toscana...Promenadstråken...Cypresserna...Stränderna...
[...]Följande morgon. Má hade precis tvättat sitt ansikte, knappt vaknat, när vi berättade.Min väninnan reste till Hongkong... Hon blev aldrig densamma...Hieu avbröt henne. Den milda brisen... Cypresser, olivträd... Varför pratade hon om någon väninna i Hongkong?Vi har inte möjlighet just nu, förstår du det? Vi kan göra något annat, vi kan gå på bio eller simhallen, men Italien - nej.
Saddam Husseins nya roman av Ali Derwish
Saddam Hussein går bredvid mig och berättar om sin nya roman.Han är tacksam för feedback och kritik.
Det kan gå åratal och ändå kommer jag att förvånas över hur krigets fantasi aldrig sinar.Krigsherrar med epåletter och släpspännen likt pudrade krigshundar, maktkorridorens vortex som suger upp ingenjörer och kemister och spottar ut nästa dags förfinande förödelse. Är det oaktsamt av mig att bland vargar blanda in min fantasi i ett kargt och strävt landskap, att i deportering och hos despoter skriva in en fiktion som jag stödjer mig på?
Patient av Sofia Dahlén
Sofia Dahléns berättelse i form av korta dikter visar på sitt sätt bättre än en sammanhängande prosabok hur tankarna på en lillasyster som försökt ta sitt liv sipprar in i hela den anhörigas liv. De kommer in i vardagslivet, i de många men begränsade besöken hos systern på kliniken, i hur man jämför med andras sociala medier-postningar vad som surrar i ens sinne.
vad jag ville säga till dig när jag ville göra dig eller attdu skulle göra mig mindre illa:du ska få veta vad du har gjort med mig såna somdu med såna som jag
det rör permissioner då du lovar och lovarlovar att du kan klara att åka tillbaka till avdelningen själv och man vill inte vara ännu en som misstänkliggör dig man tänker att du köpte ju just en ny tröja man var själv med och provade ut den och tänker att ingen köper väl nya kläder för att sedan ta livet av sig strax därpå och de gångerna är det som första gången igen