fredag 17 november 2023

Sagan om Drakens återkomst

Filmatiseringen av den långa bokserien The Wheel of Time har väckt en del kritik, dels för att den avviker från böckerna, dels för att handlingen och skådespelarna skulle vara tråkiga. För egen del kan jag inte hålla med om någondera (speciellt som jag bara har läst en bok), och jag är mycket förtjust i världen som målas upp i TV-serien. Historien inleds med spännande och viktiga ritualer för ungdomarna i byn Emondsvall, men festen övergår i panik när stora, tunga och riktigt farliga monster, trollocs, attackerar och dödar flera av byborna.


Till byns räddning har just en mäktig kvinna anlänt - eller kom ondskan tillsammans med henne? Lady Moiraine är en av Aes Sedai, den mäktiga grupp av kvinnor som kan hantera krafterna från Urkällan. Hon kämpar mot de attackerande trollocs och tar sedan med sig fyra av byns ungdomar - Rand al'Thor, Mat Cauthon, Perrin Aybara och Egwene al'Vere - tillsammans med sin väktare Lan. Det kan vara dem som de attackerande trollocs är ute efter. Det kan vara någon av de fyra som kan rädda världen från att falla i händerna på Mörkrets Furste - någon av dem kan vara den återfödda Draken. Lady Moiraine flyr med ungdomarna från de attackerande monstren, men andra faror väntar dem på vägen.


Det är vackert att se Aes Sedai mana fram magin från omgivningen och använda dess starka krafter. Att förloppet utarmar användarens egna krafter gör det till mindre av ett trick och mer allvarligt. Ännu mer allvarligt är det faktum att endast kvinnor kan kanalisera kraften; män som gör det kommer förr eller senare att bli galna och döda dem de älskar mest. Några av våra manliga huvudpersoner oroar sig för just det, andra lockas av kraften trots farorna de redan känner.


Trots att Aes Sedai tränat hårt och svurit eder att endast använda sina krafter som vapen mot ondskan är det många som hyser agg mot dem, inte minst Tuflodens Klokfru Nynaeve som på ett mer jordnära sätt använder kraften till att hela, enligt Klokfruarnas tradition. Kvinnorna som hanterar kraften skiljer sig åt i personlighet och uppdrag i världen: Lady Moiraine är stark och rådig när hon leder de motvilliga ungdomarna men vi ser ändå hennes ständiga oro; Liandrin som hör till en annan gruppering av Aes Sedai är sur och enerverande aggressiv, men intressant på sitt eget vis.


Detaljer i världen där allt utspelar sig vävs in naturligt utan att behöva ta för stor plats; att historien är cyklisk, så att människor som förlorat någon de älskar kan hoppas på att möta dem igen när hjulet vrids nästa gång; att drömmar kan visa sanna scener och möten med varelser som är ute efter en; en uppsättning ondskefulla varelser vars kraft och motivation skiljer sig från legenderna i vår värld; och en mängd lockande och vackra omgivningar, byggnader och klädedräkter. Det är hela den världen och varelserna i den som står på spel, och när våra huvudpersoner tror att de har vunnit striden så har den bara börjat.



Inga kommentarer: