fredag 11 maj 2018

The Eye of the World av Robert Jordan

För över trettio år sedan började Robert Jordan skriva på den episka berättelsen om The Wheel of Time, där ett pågående krig mellan skaparen och hans motståndare gång på gång slår sönder världen och påverkar människorna och varelserna i den även under de lugnare tiderna. Första boken, The Eye of the World, inleds med en scen från efterdyningarna av en grym strid, och visar den stora spännvidden i berättelsen: världens rumsliga omfång, tidens gång som är mer påtaglig och personlig än hos oss, och så de mänskliga aktörerna som den onda kraften blir allt bättre på att styra som marionetter.

Därefter gör boken ett språng till huvudhistorians början, till den lilla byn Emond's Field som förbereder sig för festivalen som är årets händelse. Kanske kommer det en gleeman och sjunger och underhåller dem! Speciellt ungdomarna är förväntansfulla, även om absolut ingen av dem tycks förstå sig på det andra könet som de ändå är så nyfikna på. De urgamla historierna om avgörande slag i trakten är lika bortglömda som ruinerna av fornstora städer några dagsresor bort.

Men festligheterna skall komma att glömmas bort när Trollocs anfaller byn, otäcka varelser som krossar och förstör medan de letar efter tre unga pojkar. De tre pojkarna i fråga måste fly från byn, men turligt nog guidas och skyddas de av två mycket speciella gäster som just anlänt byn, Lady Moiraine och hennes väktare Lan. Att Lady Moiraine är Aes Sedai och alltså kan utöva en stark magi räddar flera av byns invånare men skrämmer dem också, då de drar sin kraft från den urkraft som kan göra män galna och orsaka världen undergång ännu en gång. De som ger sig av är inte bara Lady Moiraine och de unga pojkarna, utan även några andra som ser dem förbereda sig och inte tänker låta sig avstyras från att följa med. Att resa från Emond's Field till större städer har förstås lockat länge, men hemlängtan hinner bli svår av flera skäl under resans gång.

Det är intressant att se städerna och händelserna genom pojkarnas ögon. Robert Jordan är bra på att skildra miljöer så de känns levande och trovärdiga, vilket är extra viktigt när de resande hamnar i situationer med fantastiska inslag och hotande fara. Under resans gång hinner såväl pojkar som läsare lära sig mer om det kungarike Emond's Field-borna knappt visste att de tillhörde, och om de krafter i världens fundament som hjälper eller skadar dess utövare. The Eye of the World är egentligen en ganska ordinär fantasy-berättelse, men lyfter på förlåten till kommande äventyr av större proportioner.

Inga kommentarer: