onsdag 5 juli 2023

The Flash

Det är en sak att använda sina superkrafter till att rädda världen tillsammans med andra superhjältar, men en helt annan sak att använda sin mänskliga personlighet för att umgås med andra människor - om man är en bortkommen ung man som Barry Allen. De här dagarna är han dessutom extra stressad. I åratal har hans far suttit i fängelse, anklagad för mordet på modern när Barry var en liten grabb. Kan de nya bevisen - en övervakningsfilm vars fokus skärpts till av Wayne Enterprises - fria fadern?


Det är spännande att få se The Flash använda sin superkraft inifrån hans eget perspektiv. Allt omkring honom saktar ned i jämförelse med hans egen hastighet, och det är hisnande och litet skrämmande att se honom pila fram, eller supersnabbt vibrera sig genom väggar. Men nu minns Barry också något annat: när han rusade fram riktigt snabbt så rörde han sig en sekund bakåt i tiden! Kanske skulle han kunna rusa ända tillbaka till den viktiga dagen i barndomen och rädda sin mammas liv? Mentorn och vännen Bruce Wayne varnar honom för att det alltid sker konsekvenser när man försöker ändra i historien. Men Barry är en ung och impulsiv kille, och längtar så starkt efter att göra sin familj hel igen.


Och han lyckas faktiskt. Det är ärligt och gripande att se honom omslutas i sin mors välkomnande kram. Men något gick fel. Han har inte kommit tillbaka till året han startade ifrån utan några år tidigare, och där finns en annan, ännu mer impulsiv och dessutom flummig Barry. Ju mer original-Barry nu försöker ställa saker till rätta, desto mer upptäcker han som skiljer sig mellan de båda verkligheterna. Där han är nu finns inte de vanliga superhjältarna Superman, Wonder Woman och Aquaman, även om Batman fanns ett tag men inte behövs längre. Ändå är dock General Zod på väg för att erövra jorden, men vilka skall kunna stå emot honom när nu även Barry har förlorat sina superkrafter?


När nu MCU leker med multipla universa så kan även DC göra det, och tacknämligt så presenterar de en egen variant på teorierna. När man reser tillbaka i tiden och förändrar något, så förändrar man inte (nödvändigtvis) sin egen framtid utan tippar in i en annan tidslinje där även historien kan vara annorlunda. Man hinner undra litet hur han kan veta så mycket, mannen som förklarar detta för "kusinerna" Barry och Barry, men det är lätt att acceptera visdomsorden från DEN RIKTIGE OCH BÄSTE BATMAN, Michael Keaton! Ah, så underbart att se honom igen. Men batmobilen är dammig. Skall den lilla gruppen av otränade superhjältar kunna stå emot General Zods armé?


Jag gillar att filmen The Flash låter scenerna ur vardagslivet bli relevanta och engagerande på riktigt. Man känner med Barry i varje dyrbart ögonblick med mamman. Och i mötet med flum-Barrys kompisar studsar svindlande filmreferenser med utgångspunkt i den där paradoxen som vi redan sett i vår värld - Eric Stolz i Tillbaka Till Framtiden? Och när den stora slutstriden börjar så är det aldrig helt, helt säkert hur det skall gå och vem som skall överleva. Man kan bara vara tacksam att man har fått se båda dessa universa och möta deras vanliga människor och deras superhjältar för en stund.


*** Mild spoiler ***

För alla oss som fick tårar i ögonen när vi såg Stålmannens vackra silhuett sänka sig mot jorden - i form av Christopher Reeve! var det en liten tröst att få skratta till åt den spännande Stålis-varianten nyinspelad av Nicolas Cage men också den en blinkning åt grenar av universum som inte just vi fick se.

Inga kommentarer: