tisdag 25 juli 2023

Dürer für Berlin i Kulturforum Berlin


Albrecht Dürer levde mellan år 1471 och 1528 och var en uppskattad konstnär på sin tid. Han målade tavlor och skapade träsnitt och kopparstick som fascinerar än idag. Kupferstichkabinett i Berlin har en stor samling av hans verk, inklusive kopparstick i flera upplagor, och även med och utan färg - de bemålades i efterhand och det är inte alltid känt när och av vem. 





Viktiga passager i Biblen inspirerade Dürer till att skapa serier av träsnitt som illustrerade de dramatiska händelserna, såsom Apokalypsen som den beskrivs i Uppenbarelseboken.


Jungfru Marias liv gestaltades finkänsligt i vackra träsnitt.



Också andra personer ur Bibeln porträtterades av Dürer...

Petrus och Johannes helar den lame, 1513

Jungfru Marie huvud, 1503

... liksom även vanliga och ovanliga människor.


En varning för syfilisutbrottet sommaren 1496, orsakat av ogynnsamma stjärnkonstellationer

Utställningen på Kulturforum som dessutom har lånat in verk från andra samlingar visar också ett antal anatomistudier och skisser, en del tillkomna som ren träning, andra utförda inför kommande tavlor.




Några landskapstavlor i vattenfärg är vackra att se.




År 1871, till 400-årsjubiléet av Albrecht Dürers födelse, blommade intresset upp i Tyskland och man gav ut en stor bok med reproducerade verk. Då den österrikiske konstsamlaren Moritz Thausing pekade ut många av dem som förfalskningar blev upprördheten stor, men man lyssnade till kritiken och blev sedan noggrannare med vilka tavlor som attributerades till Dürer. Att samtida konstnärer arbetade i hans stil var inget ovanligt för den tiden, och så kunde verken skapade av andra uppskattas för sina egna egenskaper, såsom de vackra trämedaljongerna av Augsburgskonstnären Hans Schwarz; Anna själv tredje och Döden och flickan.


Kontroversen förtog ändå inte beundran för Albrecht Dürer och hans roll som samlande symbol för Tyskland. Det är förståeligt, då man ser och försöker avläsa de många detaljerna i de ständigt fascinerande bilderna som Adam och Eva, Nemesis, Maria på månskäran och "bildernas bild" Melencolia.






Inga kommentarer: