fredag 30 december 2022

Årets bästa film och TV 2022

Det kommer så många bra filmer och TV-serier att det är svårt att hänga med, men jag gör mitt bästa och vill gärna berätta om de allra bästa så att fler ser dem! Det kändes bra att börja året med en smart uppdaterad nostalgitripp i The Matrix Resurrections. Helt annorlunda till karaktär och innehåll, och omtumlande på ett helt annat sätt, var sedan filmen The Power of the Dog.


En liten överraskning på flera sätt var den korta svartvita filmen What did Jack do? av David Lynch. Mycket, mycket längre men lika nyskapande var Dr. Mabuse, spelaren, en klassiker som vi hängivna fick glädjen att se till nyskriven musik framförd av skickliga jazzmusiker, pådrivet av en av Sveriges främsta tänkare Torbjörn Elensky som skrivit en bok om filmen i fråga och dess fascinerande samtid.


I ett meta-drama ser vi en modern regissör som krokar in i just den sortens skapande från 1900-talets början, i den charmiga och egensinniga TV-serien Irma Vep. Några decennier senare och i hårdare tidevarv utspelar sig filmen Schack som bygger på den täta novellen av Stefan Zweig.


Ja, nu har vi glidit över i TV-serier och de blir ju verkligen både fler och bättre hela tiden. Filmatiseringen av den kusligt framsynta Station Eleven skilde sig från den bokliga förlagan men på ett bra sätt, då den drevs av en egen vision om sammanhang och möjliga framtider. Möjliga framtider ser vi ännu fler av i den nostalgiska men tuffa serien Paper Girls, och möjliga samtider i en intensiv explosion av skeenden i filmen Everything Everywhere All At Once.


Något fint som jag gärna ser mer av är handling av övernaturlig karaktär som inte är actionserier, utan istället skildringar av ett äldre pars småstadsliv med en hiss till en annan planet som i Night Sky, eller ett hål med kosmisk betydelse i utmarkerna av en ranch som i Outer Range. Inte alls övernaturligt men också vid sidan av det mesta är livet i den fina Somebody Somewhere.


Men action gillar jag också och den kan göras riktigt bra. Luke Cage är enligt min mening den mest lyckade av Marvel-serierna som gjordes för några år sedan. I Star Wars-universat är det Andor som höjt sig ett snäpp över de tidigare underhållningsserierna. 

Action men mycket hårt grundat i verkligheten får vi i det tunga sjukhusdramat This Is Going To Hurt och den intensiva The Bear i restaurangmiljö. 


Det är bra att få sig minst ett gott skratt varje dag och en komediserie som garanterar det är guld värd. The Righteous Gemstones, Wellington Paranormal och Minx är alla väldigt annorlunda mot varandra men smarta och roliga. Sedan är det både vemodigt och kul att se roliga killar som var unga och söta samtidigt som en själv för tjugofem år sedan göra comeback i år; tack för alla skratt till Kids in the Hall och Varan-TV:Stories!


Som sagt, det kommer så många bra filmer och TV-serier att det är svårt att hänga med, såväl att hinna se dem som att hinna skriva om dem här på bloggen. Några riktiga pärlor - The Old Man, The English och 1899 - har jag redan sett och skrivit om men de kommer inte att publiceras här förrän någon gång i februari eller senare. Och ändå finns det ännu fler spännande serier att fördjupa sig i, och filmer som verkar jättebra. Det bådar gott inför 2023!

1 kommentar:

Micki sa...

Hej jenny!
TACK FÖR INTRESSANTA FILM OCH SERIE TIPS

mARIKA fRYKHOLM