tisdag 20 december 2022

Le Pupille

Till julen det välsignade året 1971 sände den uppskattade italienska författarinnan Elsa Morante ett brev till kritikern Goffredo Fofi om en åtråvärd tårta. Filmmakerskan Alice Rohrwacher gav den historien gestalt i form av flickor på ett katolskt skolhem år 1943 och nu kan vi se den dubbelt söta historien. 


Det är världskrig och det är ont om mat och ytterligare glädjeämnen, men barnen hittar på sätt att roa sig och till och med busa. Litet extra följer vi flickan Serafina, som då och då står litet bredvid och ser på. Att sjunga med i romantiska sånger på radion kan straffas av den stränga abbedissan, men tvålskrubbningen av de små flickmunnarna är inte så grym. Det finns humor i flera scener, inte minst i nativitetstablån där barnen hänger eller står blick stilla inför de gästande byborna som ber dem att be för människor som behöver förböner från rena, oskyldiga små flickhjärtan.


In i den färglösa och slitna tillvaron kommer ett mindre mirakel - Zuppa Inglese, en fantastisk tårta som är dekorerad i lysande rött. Skall flickorna få den? Är det verkligen möjligt? Eller är det för bra för att vara sant?


Än en gång finns det humor i det som inte går helt rätt, och precis som i början sjunger barnen för oss om vad som har hänt, anakronistiskt och självreflekterande så att hjärtat inte snörps ihop utan vidgas av lycka och kärlek till de små sötnosarna.

4 kommentarer:

Matilda sa...

Vilket bra tips - den här blev jag intresserad av att se! Synd bara att det behövs så många olika streaming-tjänster för att kunna se guldkornen.

Jenny B sa...

Roligt att höra, hoppas du gillar den! Det var fint att se något annorlunda men roligt. Håller med - så många streamingtjänster det finns och så många program som man inte vill missa!

Micki sa...

Hej Jenny!
Jag tycker att filmen: " Le Pupille verkar vara en mycket bra och intressant film!

Marika Frykholm

Jenny B sa...

Ja, den var rolig och fin!