onsdag 27 april 2022

Wellington Paranormal

Wellington är Nya Zeelands huvudstad, med en befolkningsmängd på över 200000. Det verkar vara en ganska fridsam stad, om man ser till den lilla och oftast obekymrade polisstyrkan som samlas för den dagliga genomgången i TV-serien Wellington Paranormal. Dock pågår en hel del paranormal aktivitet i den lilla staden, vilket den skarpsynte polischefen Maaka har uppmärksammat. Han kallar in två av sina poliser, Officer O'Leary och Officer Minogue, i sitt ganska hemliga rum där han samlat sina egna specialutredningar kring övernaturliga aktiviteter, och utnämner dem till specialstyrkan Wellington Paranormal.


Och övernaturliga aktiviteter kryllar det verkligen av i Wellingtons annars så lugna kvarter: varulvar, vampyrer, taniwha ur Maori-legenderna och mycket annat. Men varken spöken, monster eller utomjordingar framstår som särskilt otäcka, särskilt inte då O'Leary och Minogue står så obrydda inför dem  och försöker bemöta dem enligt vanliga polisrutiner. Vi har faktiskt sett dem tidigare, i den utmärkta dokumentärfilmen What We Do In The Shadows. Särskilt O'Leary är mycket jordnära och svår att rubba, medan Minogue är lättare att hypnotisera eller förtrolla och är snabb att hoppa ned och relaxa i en badtunna även om det sitter en fientlig klon av honom själv där.


Om situationen blir överväldigande och våra poliser ropar efter backup är det ofta den rådiga Sergeant Maaka själv som dyker upp, och ibland olyckligtvis den fumlige Officer Parker. När det hela knutits ihop och Minogue och O'Leary sammanfattar vad som hänt för kameramännen, kan man ofta se något fuffens hända i bakgrunden... och roligt nog plockas det ofta upp i senare avsnitt.


Fyra korta säsonger blev det av Wellington Paranormal, tyvärr inte fler, men våra kloka poliser har dykt upp med instruktionsfilmer om bilbältesanvändning och säkerhet under covid-restriktionerna, tillika i en rekryteringsfilm för Wellingtons poliskår. Utflykterna med Wellington Paranormal är en perfekt blandning av övernaturlig spänning och trygghet från de korrekta poliskonstaplarna.



Inga kommentarer: