onsdag 28 december 2022

Årets bästa konserter och opera 2022

 År 2022 har jag haft lyckan att höra extra många vackra och originella operor! Det började med Gianni Schicchi på Kungliga Operan i Stockholm, och de sköna orden om Florens väckte min gamla dröm om en bildningsresa till Toscana. Så i somras besökte jag den fantastiska arenan i Verona för magnifika uppsättningar av Nebukadnessar och Aida! Litet innan det fick jag också efterlängtad Glass i Kamraternas framförande av De förskräckliga barnen.


Senare for jag till Köpenhamn för nypremiären av The Handmaid's Tale vilket var ännu en stor upplevelse. Och så sattes den nyskrivna operan The Tale of the Great Computing Machine upp i Reaktorhallen på KTH, en helhetsupplevelse som jag hoppas kan återskapas många gånger! Faktiskt så avslutar jag också året på operan i Göteborg men det får jag skriva om senare.

Det underbara 1980-talet kom tillbaka i form av ljuvliga konserter: Pet Shop Boys, Sting, Howard Jones, The Stranglers och så den tredubbla åttiotalsnostalgin från Fibes, Oh Fibes!

En annan guldkonsert var Brian Jackson som tillsammans med geniet Gil Scott-Heron skapade tidlösa klassiker under flera decennier. Den ytterst fint sammansatta musikfestivalen Pianorama i Konserthuset steg tillbaka ytterligare några år till 1900-talets början och gav musik från ännu en av mina favoriteror.

Helt modern och originell jazz bjöd Takuya Kuroda på. Och så var det den fullständigt respektlösa och jätteroliga konserten med Peaches! Så mycket bra till en konsertlängtande publik! Tack, älskade artister!

2 kommentarer:

Micki sa...

Hej JEnny!
Det vr mycket intressant att läsa om dina opera och konsertupplevelser under det gångna året. Jag minns Pianorama som jujag var med på den ena aras mång konserter.Jag tror att jag var med på söndagens ena konsert om jag inte tar alldeles fel.

Och så minns jag mycket väl: " De förskräckliga barnen"- var det den rätta titeln?

Hoppas på många fler sådana opera och konsertupplevelser nästa år!

Marika Frykholm

Jenny B sa...

Ja, det var roligt att vi var på de konserterna och operan tillsammans. Och Gianni Schicchi/Syster Angelica såg vi ju också tillsammans! Det kommer nog att bli många fler gemensamma kulturupplevelser :)