lördag 19 februari 2022

Station Eleven

Viruset rasar genom folkmassorna och utplånar nittionio procent av världens befolkning. Några får tidiga varningar av vänner och släktingar som ser hur illa det är på väg att bli, och hinner bunkra upp med mat och förskansa sig säkert.


TV-serien Station Eleven följer några av dem som överlever och några som inte överlever. Den rör sig tillbaka i tiden när människor kunde vara olyckliga trots att de slapp hotet från viruset, och framåt tjugo år till dem som lever sina liv i skuggan av allt som försvann och det som blev kvar. 


Bit för bit får vi se hur allvaret i situationen blir tydligt för några personer bland miljarderna på jorden. Miranda är på säljmöte hos kunder i Asien, långt hemifrån i helt okända miljöer och ändå med en chans att rädda sig. På en flygplats i Severn City inser några av de strandade resenärerna att de kanske är mer skyddade där än på sina verkliga slutdestinationer, och att de har en chans att bygga ett nytt men annorlunda liv.


Filmatiseringen av boken Station Eleven har ändrat en del i handlingen och gett historien ett nytt fokus. Huvudpersonen Kirsten tas om hand av Jeevan och hans bror Frank och överlever den första vintern i Franks välutrustade lägenhet. Men när vi ser henne tjugo år senare är hon vuxen men har fortfarande kvar barnets otålighet, impulsivitet och starka rädsla för att förlora sina närmaste. Hon reser med the Traveling Symphony som spelar musik och Shakespeare för de små samhällena som byggts upp, och de är välkomna nästan överallt. 


Men det finns också grupperingar och enskilda personer som snarare än att samarbeta lever på att döda och stjäla från andra, eller till och med odlar en sorts dödskult i ruinerna av civilisationen som inte höll vad den lovade. Det är deprimerande att se angreppen från de här grupperna särskilt som de ofta kommer som cliffhangers i slutet på ett avsnitt och oron hänger kvar tills nästa avsnitt är avklarat.


Kanske är inte framtiden som beskrivs i Station Eleven sannolik, sammanhängande eller logisk i alla sina delar, men filmatiseringen är en fantasifull och drömlik berättelse med underbara sammanträffanden som underhåller på samma sätt som Shakespeares pjäser har gjort i hundratals år och kommer att fortsätta även efter apokalypsen.Inga kommentarer: