tisdag 17 maj 2022

Varan-tv:stories

1997 kom Varan-TV, en humorserie med sketcher av humorgruppen Varanteatern. I mina ögon var serien värd sin vikt i guld; jag hade just flyttat hem från Tyskland där humorprogrammen oftare fick mig att gråta än att skratta. Vid en omtittning förra året med mer kritiska ögon kunde jag nog tycka att Varan-TV inte höll måttet hela tiden. Men de två säsongerna från 1997 och 1998 var ändå fulla av guldkorn. Kreml High och Tyskarna från Lund är klassiker, och många andra gubbar och sketcher har gjort djupa intryck med repliker som bubblat upp åratal senare.


En medelålderskris kan mynna ut i något bra när man kollar igenom sitt liv och går tillbaka till det som var bäst. Nästan tjugofem år senare skickade Varanteatern ut en trevare om en möjlig ny säsong. Miljonerna tickade in till kickstartern snabbare än någonsin och SVT tog in gruppen för en ny sväng av tablå-TV och strömning. Uppmuntrande men kanske litet stressande för killarna när det var dags att skriva nytt material. Hur följer man upp en succé, hur svarar man på landets längtan efter mer Varan-humor? 


Hur kan situationen bli ännu värre? Tja, det är ju om man är kidnappad av en kille med bombväst som kräver att man skall skriva en Braksketch så att han får tillbaka frun som lämnat honom. Där ser vi grabbarna nu, inträngda i en sliten lägenhet och handklovade med buntband framför en sur typ som ifrågasätter både de gamla och de nya sketcherna som visas.


Den bästa svenska humorn har tagit några rejäla kliv framåt under 2000-talet, inklusive Varanteatern. I den nya serien har man flera genomarbetade sketcher med goda idéer som man broderat ut och även gallrat i - i extramaterialet som vi kickstarter-bidragare fått kan man se att även goda skämt inte kom med i slutklippningen. Sketcherna bygger på företeelser i samtiden som redan är småroliga - extrema trender i restaurangvärlden, gruppterapi för män som råkat skicka dickpics till någon de tycker om, och så den geniala scenen med män som vill vara progressiva 70-talspatriarker. I smala bruna kläder sitter de och ropar på sina fruar med tidstypiska namn som Lena och Ewa, för att de skall hämta något åt dem.


Gamla favoriter som Chris de Kök och Tord Yvel dyker också upp, som huvudpersoner eller bifigurer, och man håller fast vid den charmiga gimmicken att låta olika trådar i programmet tvinnas samman. Det är välgjort och det är roligare än någonsin! Men i slutändan gäller det livet. Kommer Varanteatern att kunna skriva en Braksketch och avvärja katastrofen? Vi håller tummarna!
Inga kommentarer: