fredag 4 mars 2022

The Righteous Gemstones

Amerikanska mega-kyrkor är svårbegripliga inte bara för sekulära svenskar utan även för såväl privatreligiösa som stillsamma kyrkbesökare på vår sida av Atlanten. Men visst ser det litet lockande ut med gudstjänster som är som storslagna shower med pastorer som uppträder som rockstjärnor, även om man kan undra om kärnan i tron finns kvar under allt glitter. Det undrar man också när man ser patriarken Eli Gemstone rulla in med en filial till sin kyrka och utan särskilt mycket kristlig kärlek köra över den mindre, stillsamma församling som redan finns i staden. Om det finns en omsorg om att vinna så många själar som möjligt så märks den inte.


Fula knep för att oskadliggöra konkurrensen är dock bara uppvärmningen till vad nästa generation sysslar med. Äldste sonen Jesse Gemstone och hans vängrupp i kyrkan tillbringade den senaste missionsresan med att knarka och ta upp prostituerade på rummet. På något sätt har någon en film av vad som hänt och försöker utpressa Jesse - för det finns mycket pengar i kyrkan, men Jesse och hans invigda vill inte dela med sig av en endaste dollar.


Redan i första avsnittet av The Righteous Gemstones händer många spektakulära saker och sådant som kan verka otäckt om man inte är införstådd med att alla brutala attacker är att räkna som serietidningsvåld, där man blir överkörd av en bil och reser sig med fåglar kvittrande runt huvudet ungefär.


Änklingen Eli Gemstone har tre vuxna barn, Jesse, Judy och Kelvin, som alla kämpar om pappas godkännande och mer lukrativa positioner i kyrkans topp med svordomar och skamgrepp på varandra som de har jobbat på sedan barndomen. Där finns också onkel Baby Billy Freeman som var barnstjärna tillsammans med syskonens mor, och Judys hunsade fästman BJ. En annan favorit är den bortkomne föredetta satanisten Keefe som nu lever i outtalad men starkt homoerotisk symbios med den frustrerade ungdomspastorn Kelvin. Även karaktärerna i Jesses kompisgäng är genomtänkta och fyller på med humor från bakgrunden i stillsammare scener.


Danny McBride har skrivit och regisserat flera av avsnitten i serien The Righteous Gemstones, och spelar ärkeknölen Jesse Gemstone omgiven av skådespelare han har bra personkemi med sedan tidigare, och alla trivs ypperligt i sina roller som bortskämda jättebarn och fula i munnen. Rivaliteten mellan kyrkor och dess ledare i South Carolina är långt ifrån gudfruktig, med hot, våld och mordförsök, och de överilade hämndaktionerna slår ofta fel och gör allt värre. Men tillsammans med allt annat i familjen Gemstone är våldet så överdrivet att det blir till en av många anledningar att skaka på huvudet och skratta åt det vilda livet bakom kulisserna i megakyrkan.

Inga kommentarer: