måndag 7 november 2022

Night Sky

Irene och Franklin York har en hemlighet som är ett mysterium även för dem själva. I ett skjul på bakgården kan de gå ned till en ovanlig hiss som tar dem till en fantastisk utsikt - över en annan planet, en annan natthimmel än vår. Under åren de har känt till den har de gått ned och sett på den ovanliga himlen över 800 gånger - Franklin har räknat. Men de har inte gått ut genom dörren bredvid panoramafönstret. Franklin satte ut möss där en gång, och de dog.


Vad de inte vet är att deras annorlunda rymdhiss bara är en del, kanske en bortglömd återvändsgränd, i något större. I nästa avsnitt får vi möta Stella som vaktar något under ett kyrkorum i en avlägsen del av Argentina. Hon har bevarat hemligheten i åratal och nu kan det vara dags att inviga tonårsdottern Toni i traditionen. Men först får de ett uppdrag av besökaren Cornelius.


Franklin och Irene har också fått en besökare, Jude, som kanske har kommit in från det steniga landskapet utanför dörren. Men han verkar vara mänsklig och känna till mänskligt liv, även om han säger att han inte kommer ihåg något från sitt tidigare liv. Förutom att han letar efter sin far, som också skall ha kommit hit, till den sömniga staden Farnsworth.


En berättelse om en dold hiss till en annan planet borde sporra såväl tittare som aktörer till upptäckarlusta och en vilja att undersöka det omöjliga. Men Night Sky visar det motsatta, och gör det så fint att det känns viktigare än äventyr och möjliga rymdresor. Det vi istället får se är hur vyn över stenplaneten blivit en vilopunkt för paret Franklin, hur båda två har påverkats litet olika, och hur kärleken mellan dem båda är stark genom påfrestningarna då de båda efter decennier tillsammans fortfarande delvis är främlingar för varandra. Därtill får vi många scener med människorna runt omkring dem med detaljer som kan verka oviktiga, men som jordar serien vackert och inkännande. Den påflugne grannen Byron, Tonis vänskap med och frigörelse från Stella, Chandra som är kleptoman och samlat på sig intressanta saker genom åren.


Och till denna fina småstadsskildring kommer mysteriet, som inte heller tar sig stora uttryck utan framstår som en kosmisk konspiration som tagit skydd i skuggan av en annan instituion som funnits i tvåtusen år, kyrkan med sina heliga platser och betydelsefulla sentenser på latin. Halvvägs genom serien börjar de många frågorna att få svar. Ytterligare två avsnitt senare kan man börja misströsta om att för mycket av mysteriet skall lämnas oförklarat, eller få en snabb och banal förklaring, särskilt med det i åtanke att Night Sky lades ned efter första säsongen. Men de sista två avsnitten ökar insatserna, skakar om i handlingen och ger några svar att spinna vidare på i enskildhet medan man önskar att serien fått en säsong till. I brist på det hoppas jag på fler välbalanserade serier av Holden Miller som skrivit och regisserat Night Sky, en mycket imponerande debut av honom.



Inga kommentarer: