onsdag 26 oktober 2022

The Bear

Jargongen i restaurangkök kan vara mycket hård. Maten måste vara klar i rätt tid, ibland många rätter på samma gång, och ju finare restaurangen är, desto fler detaljer är det livsviktigt att få till perfekt. Många av oss blir arga under stress och i alltför många kök är det accepterat att de erfarna kockarna tar ut sin ilska på de nya eller de med lägst rang. När Carmy kommer tillbaka till Chicago och tar över sin brors restaurang The Original Beef of Chicagoland vill han skapa en bättre stämning, och börjar med att kalla alla i köket för chef (kock, inte chef) som ett tecken på respekt.


Men stressen finns där ändå, inte bara för att få färdig maten i tid, utan för att det finns mycket gammalt groll mellan personerna i köket. Det är för att Carmys bror Michael tog sitt liv för fyra månader sedan som Carmy fick ansvaret för restaurangen. Michaels bästa vän Richie jobbar också på restaurangen och bär på en massa ilska och tar ut den på Carmy, ibland i rejäla fighter på samma sätt som de säkert bråkat sedan de var barn.


Carmy har jobbat på de finaste restaurangerna i NYC, gett ut en bok och vunnit priser för sin matlagning. The Beef å andra sidan är ett ställe där stammisar vill ha maten som den alltid smakat, och inte för tjusig. Men Carmy vill föra in litet av finsmakarrätterna, och höja kvaliteten på de gamla klassikerna. De anställda i köket reagerar på olika sätt på det. Tina har jobbat där i åratal och vill inte bli tillsagd hur hon skall sköta sitt jobb. Men Marcus, kökets konditor, blir inspirerad och jobbar extra hårt på att få fram avancerade desserter med perfekt smak och konsistens.


Vid Carmys sida står den nyanställda Sydney, en ung kock som utbildat sig på Culinary Institute of America men inte har så mycket konkret erfarenhet. De två talar ändå samma språk och Sydney är till god hjälp när Carmy försöker rätta upp metoderna och processerna i köket.


The Bear är inte en uppvisning i matporr där läckra rätter paraderar och kittlar tittarens smaklökar, förutom Marcus arbete med chokladtårtor och en underbar macka i första avsnittet som ursäktar allt. Det är istället en i raden av berättelser om miljöer som är hårda, där du lätt kastas ut på backen eller mals ned till trasor för att det är så tufft, men där du gör allt för att hålla dig kvar och bli den bäste därför att resultatet är något underbart. Men det kräver också sitt pris i själen på den som står mitt i allt. I flashbacks ser vi Carmys sadistiske chef från tidigare kök, och av Carmys nattliga drömmar förstår vi att han mådde skralt redan innan han ärvde restaurangen med haltande ekonomi och ännu fler problem. Men precis som kockarna som vill tillbaka och rostas vid elden vill man se mer av det hetsiga käftandet och de jobbiga överraskningarna mellan väggarna på The Original Beef of Chicagoland, för de goda karaktärsskildringarna och för blicken in bakom serveringsluckan.


Fotnot

För att förbereda sig inför rollen och träna in handlaget fick Jeremy Allen White som spelar Carmy jobba med topp-kockar i ett par olika högt rankade restauranger. Lionel Boyce som spelar Marcus fick gå i lära på Hart Bageri i Köpenhamn. Den ende med verklig TV-kockskarriär i bakfickan är Matty Matheson som spelar Fak, en barndomskompis och hantverkare som gärna skulle vilja höra till proffsen i köket.

Inga kommentarer: