lördag 30 juli 2022

Kids In The Hall 2022

Över hundra avsnitt av serien med samma namn gjorde gruppen The Kids in the Hall på 1990-talet, och vi som följde dem fick många rejäla skratt och udda kompisar i Chicken Lady, Idiot Boy och Thirty Helens (Agree). De fem killarna Dave Foley, Kevin McDonald, Bruce McCulloch, Mark McKinney och Scott Thompson gjorde sketcher med en humor som var både smart och fånig, konstig och inte särskilt elak. När de klädde ut sig till kvinnor valde de peruker och klänningar med lika stor omsorg som de lade sin makeup, och blev faktiskt riktigt, riktigt söta.


År 2022 kom de tillbaka med åtta nya avsnitt! Det pirrar i magen när det välkända gitarriffet drar igång vinjetten. Har humorn hållit? Har grabbarna hållit, eller har de fallit för trycket att förnya sig och anpassa sig till samtiden? Nej, visst har det krupit in nutidsfenomen i scenerna men kvar från nittonhundratalet finns tonen i humorn och också känslan av kompisgäng som spiller över från karaktärerna de spelar. Det ökar känslan av nostalgi man kan få när man ser att även de gamla hjältarna blivit äldre, rynkigare och gråhårigare.


Men det är inte nostalgin som dominerar serien utan den sköna humorn i lika hög grad som för trettio år sedan. De enskilda sketcherna är gärna långa och låter ett konstigt utgångsläge utveckla sig och bli ännu mer surrealistiskt, fast hela tiden med en fot i verkligheten. Nytt och jätteroligt är det återkommande inslaget Friends of Kids in the Hall med inhoppande gästskådespelare. 



Får vi se några gamla favoriter då? Kanske Headcrusher?! Kanske det, kanske det! Och också variationer på scener från de första åren - konstiga skor går det att göra mycket av. Och tredje avsnittet är guld nästan från början till slut, med den uppgivne Doomsday DJ "Motormouth in the morning" och hans enda vinylsingel, och en historia om Shakespeare i dagens värld. Killar, ni har det fortfarande! Ge oss ännu fler avsnitt, please (med mitt snällaste försök till kanadensisk accent)!

1 kommentar:

Micki sa...

Hej Jenny!
Jag blir sugen på att se Kids in the Hall!

Jag missade den då den var först aktuell:

Marika Frykholm