torsdag 8 september 2022

Schack


Det är först efter halva filmen som den första schackduellen på Amerikakryssaren sker - nej, ingen duell för det är mot ett tjugotal engagerade passagerare som schack-savanten Mirko Czentovich spelar samtidigt. En av dem, affärsmannen Owen McConnor, hänger kvar längre än de andra men är på väg att manövreras ut. Då får han hjälp av en medpassagerare, österrikaren Dr. Josef Bartok. I den föreliggande filmen som novellen inspirerat har vi först följt Dr. Bartok under nazisternas Anschluss av Österrike år 1938 - från det sorglösa dansandet i Wiens glittrande salonger, till fångenskap och förnedring.


Adaptionen har stuvat om och skrivit om en hel del i Stefan Zweigs täta och mästerliga Schachnovelle, men har därmed skickligt utnyttjat filmmediet för att på sitt eget vis frammana det psykologiska tryck som Dr. Bartok utsätts för. Varje scen är pregnant av sin egen ton av hot, terror och plåga. Det är det initiala sockersöta smilandet från nazistregimens representant Franz-Josef Böhm, medan händelseförloppet ännu är osäkert. Det är isoleringen i det visserligen välinredda hotellrummet, då vi ser dagarna och veckorna gå för Bartok i samma kläder, samma sängkläder, samma tunna soppa varje dag. Det är skräcken när skriken från torterade medfångar börjar leta sig upp till Bartoks våning. Det är den ännu mer intensiva skräcken när han själv står på tur. Och det är känslan av tomhet och förvirring när han blickar ut över havet på båten på väg mot ett liv i frihet.


Oliver Masucci spelar huvudrollen utmärkt inkännande - inledningsvis med "charm och arrogans" som Böhm anklagar honom för, senare i olika stadier av uppgivenhet, panik, hopp, försök till värdighet. Miljöerna är tidsenliga och helt utsökta, skådespeleriet utmärkt i alla roller. Filmen är en uppmaning till att bevara sin integritet även under de svåraste förhållanden, och den är tung men sevärd.

Inga kommentarer: