måndag 7 februari 2022

Luke Cage

Under några år kom det en handfull TV-serier med Marvel-hjältar i mindre skala än de storfilmer vi har sett. De fokuserade på personer med speciella gåvor som använder sina krafter för att bekämpa brott i kvarteren där de bor i New York. Av dem - Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, The Punisher - är Luke Cage enligt min mening den mest lyckade. Såväl huvudkaraktärer som bifigurer dyker upp i varandras serier, och det är roligt för oss referenssugna tittare, men de två säsongerna av Luke Cage kan med fördel ses på egen hand.


Mannen Luke Cage är sannerligen rotad i sin stadsdel, Harlem, och vi ser Harlems invånare flockas kring den store osårbare mannen som dyker upp på gatorna och stoppar kriminella i sin gärning. Ungarna vill ha selfies, någon gör en app som håller reda på var han syns till, människor ropar på hans hjälp, och bovarna vill förstås slå ut honom. Det är inte bara smågangsters som vill ha bort honom, utan i synnerhet de som får sin inkomst av skumraskaffärer bakom en respektabel fasad. Och från polisens håll är man inte helt nöjd med att ha en fristående brottsbekämpare som krånglar till deras egna utredningar.

 

Serien Luke Cage låter oss lära känna sina karaktärer på alla sidor, såväl i handling som i lugnare scener och tillbakablickar, och vinner stort på att ha goda skådespelare i alla viktiga roller. En viktig mittpunkt i serien och i Harlem är nattklubben Harlem's Paradise, där dess ägare och den informelle spindeln i nätet, Cornell "Cottonmouth" Stokes, kan blicka ut över sina gäster innan han sluter några nya ljusskygga avtal. Och varje kväll/varje avsnitt får vi höra fantastiska gästartister: Esperanza Spalding, The Delfonics, Rafael Saadiq, och Faith Evans inte mindre än två gånger. Passande, då en stor tavla av hennes avlidne exmake Notorious B.I.G. hänger inne på Cottonmouths kontor. Även mellan musikinslagen bubblar bakgrundsmusiken i Blaxploitation-stil.


Luke Cage är övernaturligt stark, och hans kropp står emot det mesta och kan hela sig själv efter värre skador. Tungt och beslutsamt står han i kulregnet och slår sedan lätt ned de stackare som fortfarande inte har fattat vem de har att göra med. Han behöver inte röntgensyn, flygförmåga eller liknande för att göra det han skall och imponera djupt. Som Method Man säger i avsnittet han gästar: “You know, there’s something powerful about seeing a black man who’s bulletproof and unafraid.”


I andra säsongen dyker det upp en nästan jämnstark motståndare till Luke Cage, Bushmaster från Jamaica som får sin styrka från obeah. När Luke Cage står i vägen för hans anspråk på makten över Harlem, leder det till handgemäng på hög nivå, men också till riktigt grymma hämndaktioner. Kampen måste ske på flera plan och det är viktigt att veta vems lojalitet man kan räkna med. Och även om Luke Cage vinner den striden - var det den sista, eller kommer det alltid att komma fler som vill ta över Harlem? Det vet vi inte, men det känns ändå bra att ha Luke Cage på plats i Harlem.
Inga kommentarer: