fredag 25 november 2022

The Stars, Like Dust av Isaac Asimov

Biron Farrill skall snart ta examen från sin utbildning på Jorden. Han väcks mitt i natten av något som verkar vara ett practical joke arrangerat av hans kursare, men det är mycket mer än så och början på en jakt från planet till planet. Att Biron Farrill är son till the Rancher of Widemos, en av de obundna planeterna i galaxen, placerar honom i siktet för Tyranni vilka bit för bit utökar sitt imperium och sitt inflytande på planeterna som ännu inte underordnat sig.

The Stars, Like Dust skrevs 1951 som en fristående roman om ett rymdimperium som utvidgar sitt inflytande, och ordnades i efterhand in mellan Robot- och Stiftelse-serierna av Asimov själv. Det vi får läsa om är inte direkt relaterat till någon av serierna men ett exempel på hur ett rike i rymden kan breda ut sig; genom att förbjuda teknikanvändning och utbildning på de erövrade planeterna så att de inte kan utveckla vapen, utan fortsätta att vara kolonier som levererar råvaror och produkter till centralmakten. De planeter som står utanför sammanslutningen hålls i schack av hotet från Tyranns överlägsna flotta.

Biron Farrills flykt från lönnmördarna ger en inblick i styret av andra planeter och hur diskussionerna går kring maktutövningen från planeten med det för en svenskspråkig så ödesdigra namnet Tyrann. Från en hög tjänsteman med hög rank får vi också höra hur cyniskt Tyranns administratörer och spelare kan tänka om världarna och invånarna de vill lägga under sig. Det hinns också med en småtrevlig förälskelse och inte bara en utan flera konspirationer. The Stars, Like Dust är en spännande äventyrshistoria som använder sina få boksidor väl.

Fler böcker av Isaac Asimov:

Inga kommentarer: