tisdag 1 november 2022

Alice in Borderland

Arisu, Chōta och Karibe trycker ihop sig på en offentlig toalett för att inte bli upptäckta av polisen. Plötsligt slocknar lamporna och ljudet utifrån försvinner. När de vågar sig ut är det tomt i korsningen där det nyss myllrade av människor. De drar runt men upptäcker inte någon annan människa i Tokyo. När det mörknar, lyser en stor reklamskylt upp och leder dem till en byggnad. Två unga kvinnor dyker också upp, och den ena av dem vet vad det handlar om. Nu följer ett spel på liv och död.


Arisus bror skäller honom för slacker, men kanske kommer hans kunskaper om dataspel till pass nu, när det gäller att lösa svåra gåtor för att överleva några dagar till? Dag efter dag lär de sig mer om de olika speltyperna, men försöker också förstå vart de hamnat, och hur de kan komma tillbaka till sitt gamla liv. De möter människor som spelat spelet länge som kan ge dem ledtrådar. Men ibland är det bra att samarbeta, ibland är det bara en som kan vinna och överleva.


Det är svårt att undvika jämförelser med Squid Game, men TV-serierna är inte helt lika varandra. Alice in Borderland bygger på en serie och kom ut före Squid Game. Till en början är den mer personlig, när vi får veta mer om Chōta, Karibe och Arisu, och se deras vänskap sättas på prov. De öde miljöerna de rör sig i är också skrämmande vackra - det är så fel att se platserna tömda på människor, men det lockar också att få röra sig där.


Halvvägs genom serien upptäcker vi dock en större grupp av människor på ett badhotell, en festkult som dansar och dricker, spelar tillräckligt mycket för att inte förlora sina "visum" och dödas av de osynliga spelledarna, och som också försöker hitta en väg att vinna spelet och komma hem igen. Det är ganska intressant att få se hur olika människor förhåller sig till den konstiga situation de har hamnat i, men det är också förutsägbart att se gruppdynamiken röra sig mot diktatur bland pojkarna i hawaiishorts och flickorna i pyttesmå bikinis, och så de blasérade deltagarna som klarar sig på att betrakta allt från sidan. Våldet som hela tiden har varit grymt men begränsat eskalerar i rena massakrer innan säsongen är slut. Men det kan ändå bli spännande att se fortsättningen i säsong två som kommer i slutet av 2022.

Inga kommentarer: