onsdag 6 mars 2024

Foundation and Empire av Isaac Asimov

Skall Stiftelsen nu kunna stå emot den tilltagande anarkin och kunna vara en bastion mot barbariet som Hari Seldon förutspådde (genom matematiknischen psykoanalys) skulle uppstå när det galaktiska imperiet började vittra sönder? Till en början ser det bra ut. Stiftelsen står för en stadga som flera planeter vill liera sig med, även om några nyckelspelare hyser tvivel.

Men nej, sönderfallet fortsätter och barbarin breder ut sig i mindre sammanslutningar av planeter. Och fastän Stiftelsen har en stor roll som ledande handelsplanet (med de misstankar som följer av just det), så börjar den själv dra åt det diktatoriska hållet. Kan Hari Seldon ha sett det komma? Nu är det snart dags för ett nytt av hans inspelade framträdanden och förväntningarna är höga.

Samtidigt har det uppstått ett nytt hot mot galaxen: någon som kallas Mulan tar makten över fler och fler planeter. Det är närmast obegripligt hur snabbt och grundligt de angripna planeterna ger upp, men det kan delvis förklaras av att Mulan ryktas vara mutant. Hur ser han ut och vad har han för krafter? Det är det mycket få människor som vet.

Denna händelseutveckling kan inte Hari Seldon ha förutsett. Vad som händer är mycket oroande för de långsiktiga planerna för galaxen. Psykologen Ebling Mis inser att hoppet står till den Andra Stiftelsen som Seldon grundade. Dock är dess plats okänd, det enda man vet är att den grundades "i andra ändan av galaxen" men inte mer än så. Tillsammans med det äkta paret Toran och Bayta vilka är agenter för Stiftelsen, och förvånande nog också Mulans underliga clown Magnifico som kan ha viktig information, reser Ebling Mis från planet till planet för att leta efter ledtrådar till var den Andra Stiftelsen kan hittas. Under sin resa får de från första parkett se hur Mulans styrkor lägger under sig planet efter planet.

Foundation and Empire innehåller ett av få kvinnoporträtt med någorlunda djup i Stiftelse-serien, och en lång rad aktörer av politisk och militär rang vilka kan rädda eller stjälpa planerna för sammanhållnign och samarbete. Förutseende, misstänksamhet och list är viktiga inslag i de många intrigerna i Foundation and Empire. Det är sorgligt att läsa om hur kunskap faller i glömska och apparater slutar att fungera för att ingen kan reparera dem. Låt oss med Ebling Mis hoppas på ett bättre utfall i nästa bok, Second Foundation.

Fler böcker av Isaac Asimov:

Inga kommentarer: