fredag 8 juli 2022

The Caves of Steel av Isaac Asimov

Handlingen i flera av Isaac Asimovs tidigare robotberättelser var redan de mysterier som behövde lösas av stressade ingenjörer, ofta på väldigt klumpiga sätt enligt mig men det var också så gåtorna var konstruerade. I The Caves of Steel möter vi en man med detektivarbete som sitt yrke, och än en gång kan man förundras över hur amatörmässigt polisutredningar sköts i New York tretusen år in i framtiden. Men man kan också rysa av välbehag när man (åter)upplever hur det blivande radarparet Elijah Baley och R. Daneel Olivaw först möts och lär känna varandra.

I framtidens New York bor människor samlade, tätt, och vägrar ändå att gå ut i vildmarken utanför stadens omkrets. Man vägrar också litet till mans att låta robotar ta över arbeten som människor utfört - motviljan är öppen och man kan ana ett organiserat motstånd i skymundan. Strax utanför New York ligger en koloni av Spacers, människor som kommit tillbaka från kolonier på andra planeter och har liberalare syn på robotar och jord-traditioner. Även Spacers betraktas med misstanke av jordbor. Litet underligt, med tanke på att storstadsbor ofta är nyfikna och öppna för nya upplevelser, men låt oss acceptera förutsättningarna.

Allt detta utgör extra svårigheter i Elijah Baleys uppdrag att finna den som mördade robotforskaren Roj Nemmenuh Sarton på Spacer-territorium. Därtill kommer att han måste arbeta tillsammans med en robot, R. Daneel Olivaw, vilket han gör ytterst motvilligt.

Utredningen tycks inte behöva ske i närheten av brottsplatsen, så vi får istället en intressant bild av det framtida samhället under de två utredarnas jakt på mördare och konspirationer genom New Yorks infrastruktur, fabriker, sämre bostadsområden och övergivna tunnlar. Strikta regler för familjeplanering och påbud om att äta i utspisningskök gör att livet är kusligt lik några av de sämre delarna av Kinas moderna historia - verkligen ingen lockande framtidsvision! Men det är som sagt ändå spännande att läsa den här viktiga byggstenen i Asimovs författarskap, och för oss som läser om böckerna är det extra roligt att plocka upp detaljerna som kommer att slå ut längre fram i Foundation-serien, till och med.

Fler böcker av Isaac Asimov:

2 kommentarer:

Micki sa...

Hej Jenny!
Det låter som en intressant och spännande bok!Jag gillar hur du beskriver att människorna är ovilliga att låta robotnra ta över deras arbeten.

Marika Frykholm

Jenny B sa...

Ja, det är en intressant tanke som Asimov utvecklar i de följande böckerna, och det är ju också intressant att fundera på själv!