torsdag 17 november 2022

The Silent Sea

Sedan 117 personer dog under mystiska omständigheter för fem år sedan på forskningsstationen Balhae har ingen besökt den, och inga detaljer om olyckan har sipprat ut. Inte så konstigt då Balhae Station ligger på månen och är svår att nå. Nu ser man dock en anledning att skicka en ny expedition dit för speciella undersökningar, fortfarande omgärdade av hemlighetsmakeri. 


En av dem som rekryteras är astrobiologen Dr. Song Ji-an, som först i efterhand fick veta att hennes syster arbetade på Balhae Station. Hon får specialuppdraget att finna och återbörda forskningsexemplaret Luna. Vi kommer att märka att fler personer i besättningen har specialuppdrag som de inte får sprida till sina kollegor.


Men först - dramatik! Expeditionens månfarkost kraschar vid landning och de hamnar inte ens i närheten av Balhae Station. Promenaden dit blir ett spel med liv och död då luften i deras tankar håller på att ta slut. Väl framme och med luckan stängd mot rymdens vakuum kan man förstås förstå att astronauterna tar av sig hjälmarna för att andas. Men det irriterar en logiskt lagd tittare att de inte tar på dem igen eller åtminstone skyddar sig litet bättre när de stöter på liken av människor med svårdefinierad dödsorsak. 


Kanske inte helt svårdefinierbar då en annan av forskarna påpekar att det ser ut som att de drunknat. Osannolikt på en månstation, och dessutom i en framtid där jordens vatten måste ransoneras så att nästan ingen har tillräckligt. Men detta kommer att flyta samman i många scener, drömmar och återblickar, där vatten forsar fram och människor sjunker ned i djupet. Det är snyggt, liksom interiören på Balhae Station och framför allt utblickarna över den kalla, ödsliga månytan. På det stora hela är storyn utdragen för långt över de åtta avsnitten så att den blir för tunn, men den är ändå originell och spännande.


2 kommentarer:

Micki sa...

Hej Jenny!
Jag tycker att " The Silent Sea" verkar vara en mycket intressant och spännande serie!

Marika Frykholm

Jenny B sa...

Ja, den var spännande!