måndag 14 november 2022

Hard Cell

HMP Woldsley är ett kvinnofängelse i Storbritannien. De har nyligen fått en ny fängelsedirektör, Laura Willis, som har nya fräscha idéer på hur ett fängelse skall drivas. Hon har också en ytterst sarkastisk assistent, Dean, som har giftiga (och mycket roliga) kommentarer till allt hon säger. Båda talar direkt till tittarna, för serien Hard Cell är på formatet "fejkad dokumentär" inklusive personliga bekännelser för kameran.


En av Lauras idéer är att låta de intagna sätta upp en musikal. Till det har hon anlitat Cheryl Fergison, en känd och älskad skådespelare från Eastenders (som här spelar sig själv). Hon har redan fans bland kvinnorna i fängelset och även ett litet för hängivet fan i fängelsevakten Gary. Tyvärr har Laura prioriterat satsningen på musikalen framför nödvändiga reparationer vilket ger trubbel när vattenledningarna går sönder.


Catherine Tate spelar Laura och flera av de intagna, såsom Big Viv som alla är litet rädda för därför att hon är oförutsägbar och läskig, vakten Marco, och den försynta Ros som vidhåller att hon är oskyldig. "Vi är alla oskyldiga här" fyller någon alltid i. Förutom dem finns Black Pat, White Pat, Fat Pat, Pat Pat och många andra inklusive en Camilla Parker Bowles-imitatör på fängelset.


Vi får i de flesta fallen inte veta vad kvinnorna är inlåsta för, vilket hjälper till att hålla tonen i serien lätt och rolig. Det uppstår inga större problem, bara krångliga situationer att skratta åt. Det finns dock några sorgligare stråk, som den naiva Ros som längtar (förgäves) efter sin mamma. Bäst av allt är att serien visar sympati med alla (nästan alla) huvudroller och biroller, inte lämnar dem i sticket utan hjälper dem en bit på vägen. Det är kanske inte realistiskt men det är upplyftande.


2 kommentarer:

Matilda sa...

Det här låter intressant! Behövs det ett konto på någon streamingsida eller har jag missat i marknätets tablå?
Jag är grymt imponerad över ditt sätt att skriva och att du hinner publicera så många och redogörande inlägg.

Jenny B sa...

Tack så mycket! Jag hade samlat på mig en stor backlog av inlägg så jag har börjat posta dem varje dag.

Den här serien finns på Netflix, och möjligtvis kommer det en andra säsong!