tisdag 29 november 2022

Hazards of Time Travel av Joyce Carol Oates

Då och då ger sig kända författare ut från den normala fållan och prövar sig på teman från science fiction och fantasy. Det kan bli dåligt eller bra - dåligt om de slarvar med tropen de prövar sig fram i, bra om de tillför litterära kvaliteter till en redan spännande genre. I Hazards of Time Travel börjar Joyce Carol Oates med att teckna ett samhälle likt Orwells 1984, ett Nordamerika där historien började för 23 år sedan och det deklareras vilka som är landets fiender nu. Alla vet att det är farligt att vara för smart, och att protestera mot regeringen är förbjudet. Det leder till att man försvinner på ett eller annat sätt - avrättas eller skickas i tidsbestämd exil då man åtminstone har chansen att komma tillbaka rehabiliterad.

Adriane Strohls far har flyttats från sin tjänst som skicklig onkolog till enklare sysslor på avdelningen då han är en misstänkt individ. Ännu sämre gick det för hans bror som försvann, vaporiserades, efter att ha protesterat öppet. Ändå kan inte Adriane hålla inne med sina prövande frågor under lektionerna, och inte sätter hon ljus under skäppan heller. Hög intelligens och ifrågasättanden av samhällslivet är en farlig kombination. Kapitlen där Adriane hämtas från skolan, förhörs och skräms är skarpt och otäckt skrivna.

Nu flyttar handlingen till mer vana JCO-territorier: USA på 1960-talet. För exilen som Adriane skickas till är det dammiga colleget Wainscotia i Wisconsin år 1959. Det låter som ett lättare straff än det är, för dels saknar Adriane - numera Mary Ellen Enright - sina föräldrar, och dels är Wainscotia ett akademiskt fäste för sällsynt enögda tankar. Någon har påpekat att detta kanske är ett senkommet lustmord på det inkrökta college i Wisconsin där JCO själv gick.

Ännu ett av JCOs inarbetade teman dyker upp, den lilla flickans förälskelse i en äldre man. Adriane ser något i kursassistenten Ira Wolfman och blir fixerad vid honom. Är han kanske skickad i exil precis som hon? Eller - är han en spion som är satt att övervaka henne och andra i exil? De här ögonblicken av osäkerhet är spännande. Tyvärr blir det dock Hazards of Time Travel en mindre lyckad blandning av JCOs vanliga territorier - ett intensivt fokus på hur det är att växa upp i ett växande USA - och den speciella paranoian, och inte tillräckligt mycket eller bra av någondera. Berättelsens inre logik kring tidsresandet börjar krackelera, och personerna i boken börjar bete sig inte som om de är drivna av en personlighet, utan på ett sätt som skall föra handlingen vidare och förvirra Adriane. Det är förstås litet intressant med tanke på de många citat boken har av BF Skinner om hur personligheten endast är svar på yttre stimuli. Men det gör handlingen för spretig och får den att verka ogenomtänkt, framhastad till ett ändå ganska spännande och tänkvärt slut.

Fler böcker av Joyce Carol Oates:

Inga kommentarer: