onsdag 21 juni 2023

Prelude to Foundation av Isaac Asimov

Man skulle kunna skapa en modell för att förutse utvecklingen för människosläktets kommande historia i universum. Mer än så har Hari Seldon egentligen inte skrivit i sin vetenskapliga artikel om psykohistoria som han presenterar på en matematikkonferens på Trantor. Men det gör honom högintressant för kejsaren av det galaktiska imperiet, som gärna vill ha honom på sin sida som en spåman som också hjälper till att vidmakthålla Trantors överhöghet i det galaktiska imperiet. Och kanske räcker det att låta folk tro att man känner till framtiden och kan styra den för att de skall lyssna till en, men som en läsare med minnen av Hari Seldons kommande kloka råd under tusentals år känns den här början på historien skakig.

Än mer så eftersom Hari Seldon nu är ett byte för såväl kejsaren som hans möjliga konkurrenter. För att hålla sig undan går Seldon under jorden på Trantor - ja, hela planetens bebyggelse, som också täcker hela planeten, ligger under kupoler och en bit ned under markytan. Men för att vara universums politiska medelpunkt och enande styrka, har även planeten Trantor olika furstendömen och kulturer, vilka det är intressant att lära känna tillsammans med Hari Seldon och hans följeslagare Dors Venabili. Seldon har nyss landat på Trantor och blir ofta omtumlad av omständigheterna, men trots att historikern Venabili endast har levt och forskat på Trantor i två år har hon bättre koll på de lokala förhållandena och fattar sig snabbt i trängda situationer. Hari Seldon är dock inte helt hjälplös själv, och hans ibland dumdristiga sökande efter kunskaper som skall hjälpa honom att bygga psykohistorien leder dem till udda och spännande miljöer på Trantor. Några av kulturerna de möter talar om en enda planet som var ursprunget till allt mänskligt liv, men det ena samhället kallar planeten för Aurora, den andra säger att den heter Earth. I myterna talas också om en robot... förrädare enligt de ena, räddare enligt de andra.

För att vara en av de senare böckerna av Asimov är Prelude to Foundation tacknämligt inte för pratig utan packad med spännande händelser. Även om det kanske varit bättre att låta Hari Seldons historia stanna i historiens dunkel är det intressant att läsa om de olika kulturerna på Trantor, rätt under kejsarens näsa, och om några av de listiga planer som satte psykohistorikern på rätt spår.

Fler böcker av Isaac Asimov:

Inga kommentarer: