onsdag 2 november 2022

Chiharu Shiota: Multiple Realities i Cisternerne Köpenhamn

Vattenreservoarerna som byggdes 1856-59 hjälpte Köpenhamn att undgå de värsta kolerahärjningarna och utvecklas till en riktig storstad försedd med dricksvatten även i de nybyggda våningshusen. Sedan deras praktiska funktion avvecklats 1933 låg cisternerna oanvända fram tills Kulturhuvudstadsåret 1996, då eldsjälar inom kulturlivet började använda dem. Sedan 2001 är de fascinerande lokalerna utställningslokaler, med glaspyramider som markerar nedgångarna från den harmoniska trädgården ovanför med lummig trädinramning.



Den pågående utställningen är skapad på plats av Chiharu Shiota, ett utmärkt val av konstnär till att fylla de vackra mellanrummen mellan valvbågarna. Hennes intrikata nät av garn spinner sig fram organiskt mellan stenpelarna och taket, och skapar mönster av sina olika tätheter. Att upptäcka ett föremål från människovärlden invävt i det hela får tankarna att flyga - har klänningen fångats av de växande näten, eller har näten skapat den själva, eller är det något helt annat än vad vi tycker att det ser ut som?



Salarna är ännu fuktiga och golvet på några av de inre rummen står täckta av tio centimeter djupt vatten. Plattformarna att gå på är väl tilltagna men man måste ändå se upp så att man inte promenerar ut i det blöta. Dock är det just ovanför vattenytorna som ytterligare konstverk placerats; en sprutande fontän, en klänning motsvarande den inspunna men nu blöt och snurrande som ytterligare något nytt och o-vanligt. Jag blir dock mer intresserad av de upphängda geometriska röda formerna i människostorlek som snurrar runt. Den kontinuerliga rörelsen är meditativ.

Cisternerne är unika lokaler väl värda ett besök, särskilt när de inrymmer en så spännande utställning som Multiple Realities av Chiharu Shiota.




2 kommentarer:

Matilda sa...

Vilken häftig utställning! Påminner mig lite om utställningen på Wanås i somras med konstverk av tejp. Stora fantastiska organiska varelser (en gick det att klättra in i!).

Cisternerne var ytterligare ett ställe vi inte hann till i Köpenhamn och som står kvar på listan till framtida besök.

Jenny B sa...

Wanås skulle jag gärna besöka någon gång, den utställningen låter lockande!

Cisternerne verkar hitta konstnärer som fyller rummen på intressanta sätt så jag kommer nog att leta mig tillbaka dit. Dessutom fick jag en vacker promenad genom en höstfärgad park på vägen dit, så jag hoppas du också kommer dit under fina omständigheter!