torsdag 10 november 2022

Black Panther: Wakanda Forever

Tillsammans med Wakanda får vi gott om tillfällen att sörja att T'Challa är död - och därtill Chadwick Boseman, den begåvade skådespelaren som gav honom gestalt. Black Panther är borta och ävenså den hjärtformade plantan som frammanade styrkan hos varje ny inkarnation av Black Panther. Lillasyster Shuri plågas fortfarande av att hon inte hann rädda sin bror när han dog av en okänd sjukdom.


Utanför Wakandas gränser växer förstås omvärldens girighet efter det unika vibranium som har hjälpt till att bygga upp deras högteknologiska kultur. Över hela världen söker resursstarka regeringar efter andra källor till vibranium, men hejdas av en övermänsklig styrka som reser sig ur vattnet. Trots att några hinner viska "... de är blå..." innan de går under så riktas misstankarna mot Wakanda självt.


Men Wakanda hamnar självt under hot från den här hittills okända civilisationen. Till och med deras kraftfulla vapen och vältränade Dora Milaje har svårt att stå emot angriparna som är skickliga krigare såväl på land som i luften. Deras ledare Namor har några egenskaper som passerat gränsen för trovärdighet, men om man accepterar att de följer en serietecknares idéer från för sjuttio år sedan så kan man acceptera de små vingarna på anklarna som låter honom flyga och hovra snyggt.


Wakanda Forever är inte bara action utan väver in berättelser som ger bakgrund till handlingen och flera längre scener där svåra val föregås av djup förankring i känslor - det må vara sorg, beslutsamhet eller hämndlystnad. En otålig tittare kan kanske irritera sig på det men för egen del var det välkommet, särskilt när scenerna fokuserade på den magnifika drottning Ramonda, utmärkt spelad av Angela Bassett. Man kunde också tidigt gissa att den smarta Shuri som brukade reta sin storebror T'Challa inte skulle stanna i sin bana som vinglig och nördig chefsingenjör. Nu måste hon istället möta sina inre drivkrafter som inte alltid är så ädla som T'Challas. Vilken väg skall hon gå, försoning eller hämnd? Stora och allvarliga strider blir det i vilket fall som helst. Black Panther: Wakanda Forever är en snygg och stark film.

1 kommentar:

Micki sa...

Hej Jenny!
Det låter som en spännande och intressant film! Lite synd att jag missade den!

Marika Frykholm