tisdag 6 september 2022

The Naked Sun av Isaac Asimov

I boken The Caves of Steel fick vi veta hur jordens befolkning utvecklats till en stor skara ihopträngda i städer under skyddande kupoler, räddhågsen inför de öppna vidderna. Polisutredaren Elijah Baley blev i boken tvingad att utmana såväl sin torgskräck som sin avoghet mot robotar, något han hade gemensamt med jordbor men dock inte med Spacers, de människor som koloniserat andra planeter och levde helt annorlunda liv än de som stannat kvar på jorden.

Tillsammans med sin tidigare partner R Daneel Olivaw kallas Baley nu till en av de koloniserade planeterna, Solaria, för att utreda ett mord. Nu är han mer mogen att utmana sin rädsla för öppna skyar, och möter dessutom människor med en annan form av tabu, nämligen en motvilja mot att fysiskt möta andra människor. Istället lever man på glest utspridda herrgårdar skötta av robotbetjänter och med avancerad 3D-teknik till hjälp för att besöka varandra utan att lämna sitt hem.

Det är intressant att läsa den här boken efter att ha sett pandemins påverkan på vardagslivet. Redan när jag läste The Naked Sun första gången som tonåring funderade jag på om Solarianernas distanserade umgänge skulle kunna vara nog, eller om man inte också behöver gå ut till nya platser och träffa andra människor. Och uppenbarligen var det solitära livet mycket otillfredsställande för många som måste hålla sig inne månadsvis under lockdown. I boken läser vi dock också att barnen tränas från späda år till att vara ensamma och sky sällskap, trots att det egentligen går emot deras instinkt.

Nu är det Baley som kan vara intiativrik och närmast påflugen när han begär att möta de möjligen inblandade i deras hem, alltså fysiskt på plats. Än en gång har brottsplatsundersökningen varit undermålig med våra mått mätt; en stackars robot som var på plats då mordet skedde blev galen av vad den bevittnade och har redan destruerats. Bailey letar pusselbitar inte genom tekniska bevis utan genom att intervjua och studera möjliga brottslingar och till slut samla dem alla (via 3D-uppkopplingar) för att gå igenom möjliga scenarier och finna den skyldiga. Att såväl mordgåtan som dess lösning är ytterst komplext konstruerat av de inblandade - i slutändan författaren - får man försöka ha överseende med, likaså de litet klumpiga men ack så självsäkra psykologiska profilerna som Elijah Baley gör av människorna han möter. Men såväl han som några andra av huvudpersonerna får tillfälle att omvärdera några tidigare mycket fasta åsikter, och vi som vet vart det är på väg ser hur mänskligheten tar ytterligare ett steg mot ett galaktiskt imperium.

Fler böcker av Isaac Asimov:

Inga kommentarer: