fredag 28 oktober 2022

Conversations With Friends av Sally Rooney

Din personlighet formas av dem du umgås med, särskilt när du är ung och söker din väg i livet, särskilt av din partner eller bästa vän, särskilt av någon som är eller har varit bådadera. När Frances och Bobbis förhållande tog slut fortsatte vänskapen och det kreativa samarbetet, och tillsammans är de ett uppskattat inslag på Dublins intellektuella spoken word-scen. Det är där som Melissa får upp ögonen för dem och vill porträttera dem för en tidskrift.

Trots att Frances är den som skriver huvuddelen av texterna de framför, är hon van vid att alla betraktar Bobbi som snyggare, smartare och mer attraktiv att vara med. När Melissa bjuder hem dem båda till sig lämnas Frances kvar vid matbordet med Melissas make Nick, och de börjar samtala i kölvattnet av de två andra kvinnorna.

Den smygande attraktionen mellan Frances och Nick tecknas mycket väl - ögonkast, tillfälliga möten och ögonblick där Frances kan vara nöjd över hur hon framstår som uppskattad av andra i Nicks ögon. Det finns många trösklar som borde hejda dem båda på vägen - först och främst att Nick är gift, förstås; att han är 32 och etablerad som vuxen och Frances bara 21; att Frances hittills endast haft en relation med en annan kvinna; och så de pågående och krävande diskussionerna mellan Bobbi och Frances där de ifrågasätter kapitalism, relationer och kärlek. Det senare har manövrerat Frances till en distans gentemot världen och de närmaste personerna i hennes liv. Vi får höra hennes retsamma, cyniska repliker i konversationerna med Nick och kan känna igen en ung persons försök att inte öppna sig för mycket för att inte låta sig såras. Men sarkasmerna slår ofta över i elakheter mot Nick, samtidigt som Frances håller inne med både hur mycket hon längtar efter honom och hur dåligt hon mår, både mentalt och fysiskt. För bit för bit tar kroppens reaktioner större plats i berättelsen, och tidvis kan det verka som att Frances egen kropp straffar henne för vad som händer. 

Det är svårt att se på hur Nick tar emot Frances "underhållande" förolämpningar som en slagpåse, och tar på sig att be om förlåtelse i komplicerade situationer. Inte omöjligt, för visst finns det människor som liknar Nick, men delvis verkar han också framtänkt som en icke-snövit prins i en flickas drömmar. Eller som en man med dåligt självförtroende, vilket är sorgligt.

Allt eftersom månaderna går växer frågan åt vilket håll de båda skall ta sin relation. Det som först var hemligt sprids till en person i taget, men det gör inte situationen lättare för dem. Däremot är det givande för läsaren hur skickligt Sally Rooney låter trycket utanpå och inuti Frances skifta, och hela tiden vara högt, medan de yttre förhållanden förändras. Det gör Conversations With Friends mycket läsvärd.

Fler böcker av Sally Rooney:

Inga kommentarer: