lördag 22 oktober 2022

En enastående karriär av Martin Hagberg

En exklusiv grupps inofficiella lagar och hierarkier är ännu mer lockande ju svårare de är att följa. Inom akademien beror din framgång ofta tyvärr inte bara på din talang utan på vilken falang du tillhör och vilken auktoritetsfigur du visar lojalitet med. Eller åtminstone vad de övriga tror om dig i de här frågorna. Huvudpersonen Jonas Andersson-Olsson i boken En enastående karriär har inlett sin forskarbana med en husgud till handledare, institutionens stjärna Stefan Larsson, men kollegorna kanske börjar fylla i de övriga tomrummen med egna spekulationer efter en gliring av en större stjärna på litteraturinstitutionen. Och Stefan Larsson har avsagt sig sitt handledarskap och lämnat landet.

De fysiska miljöerna speglar fint den klassresa Jonas A-O gjorde när han påbörjade sina litteraturstudier, och vad som står på spel nu när doktorandskapet svajar. En nyfiken titt in i lokalerna väckte den första studielusten. Kommen så här långt är det också inte bara litteraturämnet i sig som är motivationen utan en önskan att passa in bland de övriga doktoranderna och forskarna, att imponera på dem, att höra till, att lysa som den nya litterära stjärnan. Många läsare kan säkert känna igen den känslan från egna sammanhang.

Det verkar som att handledningen av Jonas genomgående misskötts, för på bokens första sidor sågas hans doktorsavhandling - nej, halshuggs, med elaka blinkningar till den gotiska strömning som han velat närstudera. Orsaken till det är delvis personliga aversioner från opponentens sida, vilket ju sorgligt nog kan förekomma på många ställen och slå det ärliga akademiska kunskapsvärderandet ur sin bana. Men Jonas å sin sida har ytterst svårt att ta till sig såväl diskreta antydningar som högt uttalad kritik, och hans vilja att dundra vidare på vägar andra varnat honom för utvecklas till självsabotage på alla plan: de personliga och de professionella lika mycket.

Men si! Precis som att slumpen och personliga aversioner kan lägga krokben för någons ambitioner, så kan de knuffa in någon på en räkmacka. Kanske har Jonas A-O ytterligare någon chans att glida in och bli en av universitetets interiörer, en kugge i maskineriet som tröskar ned ambition och originalitet till en jämn massa av konsensus? Martin Hagbergs bok En enastående karriär är mycket rolig men också oroande.

2 kommentarer:

Micki sa...

Hej Jenny!
Låter som en mycket tänkvärd och spännande bok! Tack för tipset!

Marika Frykholm

Jenny B sa...

Ja, det var den - underhållande men man förstår att verkligheten inte ligger så väldigt långt från vad han beskriver!