fredag 14 oktober 2022

She-Hulk: Attorney at Law

Hon är ju inte bara hulk, Jennifer Walters, hon är ju advokat också. Så TV-serien om She-Hulk är också en advokatserie - i alla fall är det vad Jennifer Walters säger till oss rätt in i kameran i första avsnittet. Det hade hon inte behövt göra, dels för att vi kan märka det själva, dels för att alla snitsiga kommentarer hon gör genom fjärde väggen är just det som dedikerade Marvelfans redan säger i TV-soffan, och de/vi vill inte bli skrivna på näsan vad de/vi just tänkte.


Något annat som serien gör (och som kommenteras) är att väva ihop She-Hulk med övriga MCU genom ymniga gästinhopp av etablerade karaktärer - Hulk själv, förstås; Wong, Daredevil, och även skurken Abomination vilket i sin tur knypplar in Ed Nortons hulkfilm i det stora filmsvepet. Och på ett snyggt och roligt sätt referar serien också till 70-talsserien The Incredible Hulk!


En helt egen huvudfiende verkar Jen/She-Hulk få redan i första avsnittet - influencern Titania med superkrafter och dåligt humör. Detta skulle kunna bli riktigt bra - vem hatar inte influencers (förutom de miljoner följare som köper varje produkt de håller fram), och vi vet att Jameela Jamil som spelar Titania har utmärkt komisk timing. Men istället för att bygga upp en spännande övergripande berättelse om ett lätt komiskt men farligt hot, vilket serien skulle behövt, dundrar Titania bara in då och då med en odefinierad ilska mot She-Hulk. 


Istället splittras avsnitten i serien åt olika håll med teman som visserligen är roliga och relevanta, men som irriterar med sin plottrighet och med pekfingret så ivrigt viftande i tidsandan. Då och då blir det dock riktigt lyckat, speciellt historien med partypinglan Madisynn som är välskriven och fantastiskt spelad av Patty Guggenheim.


Sorgligast av allt är ändå den fantastiskt dåliga animationen av Jen Walters som She-Hulk, vilket hon är ganska ofta eftersom hennes chef och de flesta potentiella dejterna tycker om det. Actionscenerna ser bra ut men i alla vardagssituationer bredvid vanliga människor, där hon dessutom syns extra väl, ser hon komplett fejkad ut. Förutom det långa, blanka, vackra håret som växer ut när hon blir hulk!


Trots mina många klagomål vill jag inte avskriva serien She-Hulk: Attorney at Law helt och hållet. Problemen - animeringen, den ofokuserade handlingen och pratet in i kameran - går att avhjälpa och serien är ändå rolig och underhållande. Med en riktig motståndare kan She-Hulk bli en riktig hjälte för vår tid!



*** spoiler ***

På slutet visar det sig att She-Hulk ville kommentera de många klagomålen på att "allt måste vara så woke" och att kvinnor spelar actionhjältar. Visst är det där ett tröttsamt tjat, men tyvärr blev det ju nu så att She-Hulks egen serie inte fick vara ett actionäventyr som står på egna ben och övertygar med snygga fightscener och nervkittlande möten med en kosmisk skurk, utan istället användes för att försvara sig mot gnälliga töntar man inte borde bry sig om, vilket jag tycker är synd. Men kanske kommer man (jag) att kunna omvärdera den här serien om ett tag, och se på den som på sjätte säsongen av Buffy.

Inga kommentarer: