lördag 29 oktober 2022

Our Flag Means Death

Låt ingen säga att piratlivet är smutsigare och jobbigare än det där kamratskapet till sjöss på en båt med en bekväm hytt för kapteten som du drömt om! Det vill i alla fall inte kapten Stede Bonnet (Rhys Darby) höra, the Gentleman Pirate, som lämnade gods och familj för att bli pirat. Nu för han befäl över skeppet Revenge och styr det med metoder som besättningen förvånas över - regelbunden lön, trots avsaknad av plundring, och semester!


Dock blir de upphunna av kronans män inklusive en tråkig bekant från barndomen, kapten Nigel Badminton, lysande spelad av Rory Kinnear. Hans sarkastiska mobbning väcker ett oanat raseri hos kapten Stede Bonnet och si, så löser sig några problem medan några nya uppstår.


Piraterna på Revenge är sympatiskt tafatta, och i periferin lurar ständigt typer som man tror skall övermanna Revenge, eller lura dem. Historien om den värste piraten av dem alla, Blackbeard, har berättats så länge att Blackbeard har broderats ut till ett övernaturligt monster med lysande röda ögon. Är han det? Tja, eftersom vi vet att han spelas av det komiska geniet Taika Waititi så längtar vi förstås efter att få se honom dyka upp, och minsann om han inte tar såväl skeppet Revenge som oss tittare med storm.


Det är roligt att upptäcka att många av företeelserna i Our Flag Means Death bygger på sanna händelser och platser, och även den ökände Blackbeard och the Gentleman Pirate Stede Bonnet som lämnade sin familj på Barbados för livet som piratkapten år 1717. Men detta är en komediserie, och även om några människor dör blodiga dödar är stämningen lättsam och handlingen utsmyckad med roliga detaljer och välkända komiker i några av birollerna. Och ändå växer det fram ett stråk av allvar medan serien fortgår. Lämna oss inte strandade, låt det komma en andra säsong av Our Flag Means Death!

Inga kommentarer: