söndag 4 juni 2023

The Cherry Tortured - Reading på Playhouse Teater

Anton Tjechovs pjäser är en viktig pelare i teatervärlden; de är välskrivna och intressanta och drar oftast en stor publik. Aaron Posner har skrivit om flera av dem för vår tid: Måsen har blivit Stupid Fucking Bird, Onkel Vanja har blivit Life Sucks och så vidare. Nu fick Playhouse Teater den stora äran att i en reading framföra hans senaste manuskript som inte har haft premiär än och egentligen inte ens är färdigskrivet. Aaron Posner närvarade själv vid readingen i Stockholm och förutspådde att intrycket från framförandet och publikens kommentarer från diskussionen efteråt skulle komma att påverka slutresultatet. Intressant!


Det enda ordet på engelska som rimmar på Orchard är Tortured, så Körsbärsträdgården blir The Cherry Tortured. På scenen sitter nio människor baserade på rollfigurerna i originalpjäsen, ibland sammanslagna med varandra, och med nya namn. Vi har den kända handlingen från pjäsen - familjegården med den älskade körsbärsträdgården - men personerna och replikerna är moderniserade. Alltför moderniserade, enligt min mening, och i ett uppdrivet tonläge som gör att såväl nyanserna som inlevelsen med människorna går förlorade. Ordvalen är inte personliga och originella utan ligger nära klichéer av repliker från tiotusentals andra pjäser och filmer, och de mer eller mindre tvingar fram ett lika uppskruvat röstläge från de sittande skådespelarna.

Ett undantag är Peter Maxwell (en blandning av Peter Trofimov och Jepichodov från originalet) vars komplexa meningsbyggnader och ideologiska åthutningar borde vara en blöt filt över de övriga levnadsglada alternativt olyckliga familjemedlemmarna. Men istället är det de som klingar mest äkta, och dessutom framförs de av en skådespelare som kan tala med eftertryck utan att höja röststyrkan till max.

Nu låter jag nog överdrivet negativ och det kan rapporteras att publiken skrattade mycket åt den rappa pjäsen. Den kommer säkert att bli mycket lyckad och uppskattad, och jag är glad att jag fick vara med på den här exklusiva readingen.


Inga kommentarer: