söndag 26 mars 2023

The Kaiju Preservation Society av John Scalzi

"Säg att du är från inrikesdepartementet och studerar glaciärerna på Grönland" får de nyanställda på KPS som råd när de är på väg till en avlägsen och enligt alla officiella källor nedlagd militärbas. Då är nämligen ingen intresserad av att fråga vidare om vad de arbeta med. Det skulle Jamie ändå inte kunna svara på, för allt han vet är att han skall jobba med stora djur. Kanske inte ens komma så nära djuren, för han är anställd som allt-i-allo, "I lift things" som han själv säger. Men han har fått en stor mängd vacciner för att stå emot åtminstone en del av det han kommer att möta.

Det är inte på Grönland de skall arbeta. Det är i trakterna av Kanada, men på en annan version av jorden i ett parallellt universum, där luften är tätare och hetare och toppen i näringskedjan utgörs av enorma drakar. Inte riktigt så som de drakar som vi har föreställt oss genom årtusenden (för avbildningarna har ju varierat mellan kontinenter och sekler), men det var när en av dem bröt sig igenom till vår sida som de inspirerade till berättelserna om Kaiju och deras främste förkämpe Godzilla. Efter hand formades The Kaiju Preservation Society för att hantera dessa nya fakta.

Väl på plats i denna spännande nya värld jobbar Jaime och de andra med att undersöka de stora drakarna och förstås också klara livhanken undan desamma samt alla andra överdimensionerade insekter och djur som gärna skulle göra en munsbit av människorna. Likt krokodilerna i vår värld bebos av djur som lever av deras rester och samtidigt utför tjänsten att hålla sin värd ren, så lever ett stort antal parasiter på varje kaiju och utför ännu mer avancerade göromål vilka ger kaijun oväntade egenskaper. Det är kul och spännande att läsa om vetenskapen kring dem som Scalzi har tänkt ut.

Men de här egenskaperna gör också kaiju attraktiva för mindre nogräknade typer i vår värld, och efter hand får våra KPS-anställda jobba hårt för Preservation-ledet i arbetsbeskrivningen. Det blir ännu mer spännande, och spänningen håller i sig ända in i slutet på den här underhållande boken.

Fler böcker av John Scalzi:
Old Man's War
Ghost Brigades
The Last Colony
Zoe's Tale
 
Redshirts

Inga kommentarer: