torsdag 23 mars 2023

God's Favorite Idiot

Vad skulle du göra om din kollega började lysa? Ett milt glödande sken, inte bara en gång, utan en gång till. Kan det vara ett tecken från himlen? Några av Clarks kollegor tror det. Kanske är han utvald av Gud! Dock verkar han inte ha några superkrafter förutom att lysa och starta Harry Styles-låtar på radion, och inte ens det händer när han vill det utan litet slumpartat.


Men jo, Clarks egenskaper är faktiskt sända av Gud. Serien God's Favorite Idiot utvinner komik ur hur den gudomliga kallelsen, som efter hand förmedlas till honom av änglar och till och med Gud själv, ställs mot vardagslivet som verkar vara på väg att tröska vidare i samma hjulspår. Detta är i mitt tycke det roligaste med komediserien, mer så än kollegornas sidohistorier och till och med mer än den annars så skickliga komediennen Melissa McCarthy som Clarks kollega och love interest Amily.


Dock infinner sig allvaret när starka och farliga krafter nu dras till Clark för att försöka locka över honom på sin sida, med honung eller piska. Änglarna som hjälper Clark har "Harry Potteriserat" hans hem, jobb och vägen däremellan så att de onda makterna inte kan komma åt honom där. Men Satan lurar strax utanför de säkra områdena och drar sig inte för att hota och skada dem som står Clark nära, så plötsligt är det inte bara så roligt längre med det där lysandet.


Viktigast i God's Favorite Idiot är den sympatiske "idioten" själv, Clark. Han spelas av Ben Falcone som klarar att gestalta en oskyldig snäll kille som inte riktigt förstår vad som händer, utan att han verkar irriterande dum. Det här är ingen höjdare till komediserie, snarare litet småputtrig och trevlig även när Satan är som allra elakast.Inga kommentarer: