fredag 3 december 2021

The Consuming Fire av John Scalzi

Redan i titeln till den första boken i serien, The Collapsing Empire fick vi föraningar om vad som är på gång: de intergalaktiska flow-strömmarna som möjliggör resor mellan olika solsystem är på väg att kollapsa, vilket kommer att kunna leda till katastrof för bosättningar som skärs av från resten av the Interdependency och rejäla omvälvningar i de mäktiga handelshusen. Men just som i våra dagar så vill de med ekonomisk och politisk makt inte förbereda sig för de stora förändringar som behövs utan hellre fortsätta som vanligt och låtsas som att det kommer att ordna sig. En av de få som inser allvaret och vill bygga upp lösningar är en av våra huvudpersoner, Emperox Grayland II, med benäget bistånd av Lord Marce Claremont som räknat på de kommande flow-kollapserna.

Grayland II:s påbud, ja faktiskt hennes plats på tronen överhuvudtaget, har orsakat ett sjudande missnöje bland de övriga ledande familjerna, ett missnöje som är på väg att bubbla upp i myteri. Palatsintriger hör inte till det som brukar intressera mig, men här behandlas de så ledigt och underhållande att jag kan gilla det också.

Mer intressant är ändå den nya upptäckten att flödena i rymden inte bara kan kollapsa utan återuppstå, ibland mellan nya ställen och ibland till bosättningar som förlorades för the Interdependency för länge sedan. En gammal resväg till kolonin Dalasýsla som förlorades för 800 år sedan öppnas igen. En expedition dit är inte riskfri men skulle kunna ge mycket information om hur en bosättning hanterar att bli avskuren från handel, ny teknik och grundläggande näringsämnen.

The Consuming Fire är underhållande nog i sig själv, mellanbok som den är, men i de sista kapitlen uppdagas några hemligheter ur historien som gör att tredje boken i serien, The Last Emperox, nog kan bli riktigt spännande.

Fler böcker av John Scalzi:
Old Man's War
Ghost Brigades
The Last Colony
Zoe's Tale
 
Redshirts


Inga kommentarer: