söndag 5 mars 2023

Peacemaker

Bara några år efter filmen Suicide Squad kom, aningen obegripligt, en ny version av filmen, nu med namnet The Suicide Squad och några av rollerna inklusive deras skådespelare från första versionen - Harley Quinn, Rick Flag och Amanda Waller. Den nya filmen hade DCEU:s bjärta, glada färgskala och mycket mer humor vilket gjorde det splattriga våldet mer underhållande. TV-serien Peacemaker spinner direkt vidare på den filmen, med flera direkta flashbacks från filmen och, viktigast av allt, samma råa och roliga ton.


Peacemaker är superhjälten som vill ha fred, hur många han än måste döda för att uppnå det. Vi kan anta att han varit litet väl urskillningslös i sina upprensningar eftersom han satt på fängelset Belle Reve. Men han släpptes fri för uppdraget i The Suicide Squad, och nu släpper Amanda Waller ut honom igen för att ingå i ett team med några av hennes utvalda agenter. Agenterna i fråga är mycket skeptiska till att jobba ihop med en "kille med en toalettring på huvudet" och Peacemaker har också sina dubier om dem. Det resulterar i många kreativa förolämpningar och underhållande skrikgräl hela serien igenom, och för undertecknad är det ärligt talat lika barnsligt roligt varje gång.


Peacemaker / Chris Smith spelas av John Cena, WWE-stjärnan med humor, självdistans och karisma nog att låta antihjälten vara tuff, klantig och full av tvivel och komplex från den hårda barndomen. Peacemakers sidekick är örnen Eagley som kan vara hjälpsam ibland och skitjobbig andra gånger. En annan villig sidekick är den efterhängsne superhjälten Vigilante som dyker upp överallt där Peacemaker är på uppdrag och till slut får hjälpa teamet på heltid. 


Fightscenerna och våldet är ymnigt och blodigt, men så överdrivet att det fortfarande är underhållning. Att Peacemaker och Vigilante och även några av agenterna är alltför snabba att "döda för det godas skull" är något som tas upp såväl i rappa replikväxlingar som i Peacemakers minnen och begynnande självinsikt. Nordisk hårdrock, lyteskomik och personliga aversioner är alla ämnen för taskiga skämt och också anledningar att enas som vänner. För när jordens framtid eller en annan teammedlems liv står på spel, då tvinnas lojaliteten och kämpaandan samman till något som är svårt att stå emot även för utomjordiska fjärilar. Bra att Peacemaker skall få en andra säsong!

Inga kommentarer: