Den underbara stilen Art Noveau började ta sig uttryck i slutet av artonhundratalet, och präglade i bästa fall såväl arkitektur och möblemang som kläder, smycken och inredningsdetaljer. När den tog sig uppåt Sverige var Hallwylska palatset redan byggt och inrett med detaljer från en äldre epok, vilka ju är vackra på sitt eget sätt. Det gör dock att utställningen Utflykter i Art Noveau på Hallwylska Museet inte kan bjuda in till fullständiga art noveau-miljöer men däremot visa stilens bredd med hjälp av ett överdåd av vaser från dåtida tillverkare, och det är minst lika intressant det.
Några föremål kommer från Hallwylskas egna gömmor: en stilig klänning, broscher med spännande motiv och proportioner och några vaser.
Vi får se några av de eftertraktade lampor som Alice Nordin formgav för tillverkaren Böhlmark under 1900-talets första år.
Inom art noveau fanns ett originellt intresse för naturens mer sällan framställda varelser; insekter och då gärna trollsländan med sina blänkande vingar, men också grodor och andra reptildjur som fick excellera i ett mer ovanligt skönhetsideal som ändå inte gick över gränsen till otäckt eller motbjudande.
På Rörstrand-fabrikens konstateljé var Algot Eriksson snabb med att inspireras av de nya strömningarna, och tack vare hans skicklighet med såväl den konstnärliga visionen som tekniken underglasyr kunde man kring förra sekelskiftet framställa många ljuvligt skira föremål.
I Gustavsbergs fabrik å sin sida inspirerades man också av art noveau men med sin egen estetik.
Gunnar Wennerberg vid Gustavsberg arbetade också med sgraffito och blått-i-blått och skapade eteriska vaser som blev mycket uppskattade vid världsutställningen i Paris år 1900.
Då vaser är en inredningsdetalj man lätt nyinförskaffar för att göra sitt hem mer modernt var och är efterfrågan och omsättningen hög, och därför kom många stilyttringar att synas i dem. Det gör att det är en utmärkt idé att med hjälp av en stor mängd vaser presentera flera aspekter av Art Noveau och låta oss själva drömma om att fullständigt svepas in i den estetiken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar