måndag 27 mars 2023

Wednesday

På en skola för utstötta finns det fortfarande de som är utstötta medan andra är populära. Nu är förstås inte Wednesday Addams ute efter att bli populär, och nästan inga av de övriga studenternas aktiviteter intresserar henne. Men hur mycket hon än gillar begravningar är det ett dåligt tecken att elever på skolan slits i stycken av ett okänt monster, för att inte tala om andra mystiska företeelser, och dessutom har Wednesdays föräldrar lämnat spår efter sin skolgång på Nevermore som hon både vill och inte vill veta mer om.


För snart trettio år sedan spelade Christina Ricci en yngre Wednesday Addams, och därför är det roligt att se henne spela skolans botaniklärare och enda "normie", alltså någon utan specialkrafter. Nu är det istället fyndet Jenna Ortega som klarar av att spela en ständigt misslynt och avvaktande Wednesday Addams utan att hon blir till en tråkig och tjurig tonårsemo. Rektor på skolan Nevermore spelas av den magnifika Gwendolyn Christie som gärna filmas som dubbelt så lång som sina motspelare. Men aj, borde hon inte vara mer uppmärksam när hon vet att Wednesday planerar att rymma från sina obligatoriska psykologbesök?


Stämningen på Nevermore är tävlingsinriktad och ibland rent fientlig, och det redan innan de skumma morden börjar ske. Men ungdomar är ungdomar även med mystiska, och vänskaper och förälskelser formas - samtidigt med misstänksamhet och rivalitet på liv och död. De som skall leta efter mördarmonstret, är de för klantiga för att se vad Wednesday ser eller vill de av något skäl inte hitta den skyldige? Fler ungdomar och vuxna råkar illa ut, och även om serien inte frossar i våldet är det sorgligt. Men generellt är tonen lätt och humoristisk, inte minst i kontrasterna mellan Wednesday och hennes färgglada rumskamrat, och i diskussionerna med Thing och Onkel Fester. Kommer Nevermore att klara sig igenom alla katastrofer som någon verkar ha förutspått? Är det Wednesday som kommer att leda till skolans undergång?

Inga kommentarer: