fredag 17 mars 2023

Kaleidoscope

Idén med att kunna se avsnitten i valfri följd är rolig, men man behöver inte hänga upp sig på den om man är den oroliga eller rigida typen som kanske jag också är. Ett tips jag hittade var att börja med avsnittet med namnet Green, som ger huvudkaraktärerna en bra introduktion, och så att avsluta med avsnittet White som visar själva stöten som Kaleidoscope kretsar kring. I övrigt följde jag avsnitten i kronologisk ordning och såg de två som utspelar sig efter stöten innan White.


Kuppen som planeras är ytterst komplicerad och kräver noggranna förberedelser. Men det är inte bara därför som serien Kaleidoscope börjar redan 24 år innan det stora datumet. I varje avsnitt får man nya ledtrådar inte bara till stöten utan till varje persons bakgrund och motivation. 


Det är, som vanligt, osannolikt komplicerade och precisa förberedelser som krävs för att inbrottet på den välbevakade säkerhetsfirman SLS skall lyckas. Individer med specialkunskaper - knäcka kassaskåp, blanda kemikalier - rekryteras. Men personligheterna stöter sig mot varandra och ren fientlighet uppstår mellan några av dem. Det går redan att gissa att kuppen inte kommer att gå problemfritt. Men det är ytterst spännande att höra om varje del i den långa kedjan av händelser som måste klaffa, för att sedan hamna i den hetsiga, stressade hetluften efter kuppen, när gängmedlemmarna jagas eller jagar varandra - för att inte tala om allt som händer den natten när stölden skall ske.


Två ypperligare skådespelare står mot varandra i huvudrollerna, Giancarlo Esposito respektive Rufus Sewell. Som före detta partners in crime står de numera på var sin sida om lagen - eller? I den internationella finansvärlden är gråzonerna många.


Varje avsnitt innehåller flera ledtrådar till vad som skall komma att hända eller förklaringar till tidigare händelser. För oss som inte plockar upp varje detalj direkt finns som tur är nätet och engagerade tittare som berättar vad den händelsen betydde för den personen, och vad den färgen innebar för det avsnittet. Men det är bäst att inte kolla upp det förrän efter man har sett alla åtta avsnitt. Tills dess får man försöka hålla sina frågor och gissningar i huvudet.

2 kommentarer:

Matilda sa...

Intressant upplägg att gå ifrån den linjära tablå-serien. (Misstänker att det är en streamingtjänst-produkt.) Kommer ihåg black-mirror-filmen som man kunde "påverka" handlingen , det var också ett lite annorlunda sätt att se.

Jenny B sa...

Ja, det stämmer, både Black Mirror och Kaleidoscope finns på Netflix. Av kommentarer jag läst och för egen del tror jag inte att formatet har revolutionerat hela serie-branschen, men jag tycker ändå att det är intressant att man försöker något nytt. Tack och lov var den här serien tillräckligt välgjord för att vara bra vare sig man hade gjort den på konventionellt sätt eller på det här sättet med fler valmöjligheter.