torsdag 29 november 2018

The Ghost Brigades av John Scalzi

Spökbrigaderna, The Ghost Brigades, omgärdas av mystik och det är inte meningen att de skall blanda sig med de vanliga soldaterna i CDF. Så vanliga är dock inte ens standardsoldaterna; pensionärer från Jorden uppgraderade till extra styrka, snabbhet och rörlighet och dessutom försedda med grönt skinn. Det är det nya normala i framtiden där mänskligheten börjat kolonisera andra planeter och stött på hårt motstånd från de flesta andra civilisationerna som redan befolkar rymden.

Ghost Brigade-soldater skapas av rudimentära medvetanden som ympas in i färdigvuxna soldatkroppar. De veckor det tar att gro den fullvuxna kroppen är en evighet jämfört med hur hjärnan och dess extra effektivt integrerade BrainPal kan bemästra att tänka, svara och hämta ny information direkt efter uppväckandet till liv. I en mycket intressant passage i början av boken får vi vara med om hur bokens huvudperson, Jared Dirac, väcks till liv och börjar förstå omvärlden. Infodumparna är många och utförliga, såväl för Dirac som för oss läsare. Det är nödvändigt för handlingen att ge de komplexa tekniska förutsättningarna, men det gör historien haltande om än inte svårläst.

De nyfödda soldatämnena sätts i stridsträning så gott som direkt. De vet inte av något annat liv än att strida, för en mänsklighet där många ser dem som missfoster. Dirac känner djup samhörighet med Frankensteins monster, som han fick i hemläxa att läsa om efter sin första träningsdag. Är det oetiskt att fostra fram varelser som inte har något annat syfte än att strida? Frågan svävar i bokens utkant, fastän soldaterna själva inte ifrågasätter den världsbild de har fått sig given. Men vi hinner också se att Dirac och hans kollegor har moraliska betänkligheter inför några av sina uppdrag. De är inte kallsinniga mordmaskiner.

Nu står Jorden inför det hotfulla faktum att två av våra största fiender, Enesha och Rrey, har slutit sig samman med en tredje, ytterst kraftfull ras, Obin, mot mänskligheten. Att lösa upp den sammanslutningen och avvärja hotet är högsta prioritet, och Jared Dirac sätts under befäl av Jane Sagan, som vi mötte redan i Old Man's War, för att lösa gåtan om vad som håller samman de tre annars konkurrerande raserna och vad de har utvecklat för nya vapen mot människorna. Det är verkligen ett hårt universum vi möter när vi lyfter utanför Jordens atmosfär. Jag uppskattar hur John Scalzi kan ge de olika raserna den känsla av alien-ness och obegriplighet som gör dem ännu mer skrämmande. De många infodumperna gör att boken inte är något litterärt mästerverk, men däremot en snabbläst byggsten i en bokserie jag gärna vill läsa vidare i.

Fler böcker av John Scalzi:
Old Man's War
The Last Colony
Zoe's Tale

Redshirts

The Collapsing Empire

Inga kommentarer: