onsdag 28 september 2022

Nordiska Väsen av Johan Egerkrans


Johan Egerkrans är en ytterst skicklig illustratör, med en särskild känsla för det o-vanliga och fantastiska. I boken Nordiska Väsen ser vi många olika sorters skrymt och skrömt från hans penna, med lockande lena skinn eller ryslig ragg, och med en viss kantighet i silhuett och blick som visar hur annorlunda de är.

Men vi får inte bara läckra bilder, utan också noggranna berättelser om de olika väsen som dyker upp på sidorna. Många av oss känner väl redan till varelser som Näcken, gårdars hustomtar och liknande, och har hört några varnande berättelser om vad de kan göra med sina speciella krafter. Men Egerkrans har sållat fram fler av de historierna (referenslistan på de sista sidorna är lång och spännande) så att vi ofta får några olika aspekter på det vi trodde vi kände till, och också får höra om några mindre vanliga väsen.

Vi får läsa om skogsrået, och även om varelser med egna trakter såsom källrået, sjörået, vättar och andra. För alla gäller det att på olika sätt hålla sig väl med dem och så kanske få lycka i sina förehavanden, men också att akta sig för att förnärma dem för det kan leda till grymma olyckor.

Det är inte svårt att tänka sig in i hur man i ögonvrån såg något röra sig en mörk natt i skogen eller en disig natt vid tjärnen, och kände en rysning över ryggen. Även i sina dagliga arbeten kunde man nog känna sig förföljd av en otur som kanske riktats specifikt mot en själv av skeppsrået, kvarngubben eller gruvfrun. Men, som sagt, med respekt och en genomtänkt gåva kunde man istället få hjälp i sitt värv.
Det finns också genomonda och hämndlystna varelser som man bara bör akta sig för; maror, gastar och stackars mylingar. Med avstamp i folksagor och gamla minne får vi veta skillnaden mellan gastar och gengångare och även hur varulvar och drakar kan komma till från levande eller döda människor. Boken Nordiska Väsen är en inspirerande genomgång av gamla myter, så god i beskrivningar och illustrationer att man kan känna med alla dem som under tidigare århundraden anade varelserna bakom stugknuten.


Fler böcker av Johan Egerkrans:

1 kommentar:

Micki sa...

Hej Jenny!
Vad intressant att lära sig mer om nordiska väsen! Jag får önska mig den i julklapp!

Marika Frykholm