söndag 4 september 2022

Nacka Forum på Fasching

På var sin sida av scenen står Jonas Kullhammar och Goran Kajfes och spelar litet fritt, som att de tutar ur sig några frågor utan att vänta på svar från den andre, och så kommer de samman i en melodi. Det är låten 1-2-3 o'clock (och jag säger det med reservationen att jag skrev ned låttitlarna när Jonas Kullhammar nämnde dem men kan inte vara säker på att jag fick dem rätt). Låten transmogrifieras till ett eklektiskt trumsolo och den ansvarige, Kresten Osgood, gråtskrattar "This is the happiest moment of my life! I've never been happier!" och spelar sedan på trummorna, på trumkanterna, på sin egen mage utan att tappa takten.


Nästa låt heter Gånglåt från Orminge och inleds med något jag tolkar som ringande alarmklockor från Kajfes sida och ett varningstut från en liten tuta i Kullhammars hand, men inte högljutt och uppfordrande utan litet stillsamt och fint, vilket hela låten är. Johan Berthling på kontrabas får nog bara spela samma not genom hela låten men han gör det så väl. Hans skicklighet märks ännu mer i nästa låt som han själv har skrivit, Rebolleira, som inleds med en lång och finstämd melodi på basen vilket senare plockas upp på en sordinerad trumpet och på den orubbliga basbarytonsaxen (?) som riggats upp på scenens vänstra sida. Låten som följer, Oh so good har ett rivigt trumintro och blir till en härlig jakt, en chaser, mellan alla instrument.

Andra set inleds med att Kresten Osgood sjunger litet innerlig gospel från flygeln och går sedan över i låten Mount Everest som är ett härligt mischmasch av lekfull jazz, marschmusik, stegrat kaos och litet till. Vad nästa låt heter fick jag inte veta men jag gissar att den också är skriven av Johan Berthling då även den innehåller en fin melodi som har sitt ursprung i basen och förgrenar sig ut bland övriga instrument. Sedan kommer en rolig sista låt och ett extranummer som börjar med att instrumenten verkar spela litet sökande från fjärran och sedan sluter upp bakom en skönt förvirrad spoken word-framställning av Kresten Osgood. Man vet aldrig riktigt vad man får med Nacka Forum men man vet att man får underhållning!

Inga kommentarer: