fredag 30 september 2022

The Sandman

Det låter så ädelt, att vilja få tillbaka sin son som dog i kriget. Men självklart har Roderick Burgess baktankar om att utöka sin egen makt och storhet när han försöker fånga Döden i en magisk ritual. Det är inte Döden de får tag i, det är Dröm/Dream/Morpheus/The Sandman, men visst får Burgess krafter och ryktbarhet även av detta syskon av The Endless som han håller fången i sin källare. Därför ser vi i första avsnittet av The Sandman nästan inget av titelpersonen själv, bara intrigerna utanför hans fångenskap bland dem som slår mynt av honom men också vad hans allierade gör för att försöka befria honom.




Under de mer än hundra åren som Dream hålls fången drabbas världen av en underlig sömnsjuka och Drömmarnas rike börjar förfalla. Till slut kommer han dock loss från sina bojor. Att återfinna de kraftbärande föremål som togs från honom är det första Dream måste göra, och i ett par avsnitt blir TV-serien till en quest där Dream måste söka såväl över hela jorden som i dödsriket, och möta motståndare som inte vill ge ifrån sig sina troféer. Men detta tar inte över hela första säsongen; vi får också följa Dream på många möten med figurer ur världshistorien och Sandman-mytologin som är nog så intressanta i sig själva. Och så finns där inte ett utan flera hot mot Dream och Drömvärldens existens som utvecklas under längre tid - och inte heller avslutas helt när säsongen tar slut.


Kanske kan en storbildsteve ge en aning av de episka scener som The Sandman målar upp, men låt oss använda vår egen fantasi för att lägga ännu mer känsla till de mörka oceaner eller horder av demoner lystna på blod. Att en del talar teatraliskt är rätt för stämningen; Lucifer följer inte mänskliga konventioner och när Dreams tunna kropp vibrerar av indignation inför en självisk skurk som måste tyglas innan hen krossar universum, så är han den koncentration av känslor som alla emo-kids önskar att de kunde vara. Raka motsatsen, jordnära och kärleksfull, är dock Döden även när vi följer henne på hennes grymma dagliga värv. 


Och människorna som vi möter är som vi är mest; glada, oroliga, elaka, förvirrade, hoppfulla - avsnittet med Hob Gadling är en fröjd att se - förutom när de kommit i kontakt med något eller någon utanför människovärlden som börjat förvrida dem, deras syfte och deras öde. Och det finns de som vill lösa upp gränserna mellan de olika rikena och gärna invadera människovärlden. Det kommer att krävas mer smarthet och jobb av Dream för att hindra alla hungriga som vill livnära sig på oss människor, våra drömmar och känslor och kroppar. Vi fick två extra avsnitt som en överraskning en tid efter första säsongen, och kanske kan vi få några fler sådana smulor innan en ny, komplett säsong tar oss vidare genom världen och Drömvärlden.

Inga kommentarer: