söndag 24 juli 2022

Reservation Dogs

Tonårslivet i en småstad kan vara outhärdligt tråkigt. Allt omkring en påminner om vad man inte vill fastna i, och människorna som faktiskt är kvar om vad man inte vill bli. Frihetsdrömmen är att lämna allt och sticka till Kalifornien. Det är vad Bear, Elora, Cheese och Willie Jack jobbar mot - eller kanske inte jobbar, för det är små och stora brott som fyller på deras reskassa. Allra störst av dem lär lastbilsstölden i första avsnittet vara.


Men kidsen i gruppen Reservation Dogs är inte lika kalla och våldsamma som männen i Reservoir Dogs. Gruppens ledare Bear får svåra skuldkänslor av vad den stulna lastbilen får för konsekvenser dess chaufför. Och litet senare blir han nedslagen av det nya gänget i staden, NDN Mafia.


Avsnitten i TV-serien Reservation Dogs följer främst de fyra ungdomarna, men också människor i deras omgivning så att man får en god känsla för det lilla samhället på reservatet i Oklahoma. Den lokala polismannen Officer Big är disträ och slarvig men också någon som vet när man inte behöver vara strikt. Och om tonåringarna känner sig fast i sina liv så verkar Mose och Mekko (spelade av bröderna Lil Mike och Funny Bone) alltid komma incyklande från en egen, mycket coolare tillvaro.


Ungefär lika vaga som flyttplanerna verkar ungdomarnas begrepp om sin idenitet som ursprungsbefolkning vara. Kan Eloras onkel Brownie lära dem att fightas på indianskt sätt? Men även om naturmystiken inte genomsyrar deras liv idag, smyger personer ur mytologin in ibland - Deer Woman - och framför allt den namnlöse ande - förfader, onkel, kusin, farfar, vad du vill - som visar sig främst för Bear och är befriande oklar, till och med smått tafflig, och inte alls kommer med någon outgrundlig ursprungsmystik och hemligheter om livet.


Det finns en sorg mitt i ungdomarnas vänskap: Willie Jacks kusin Daniel som dog förra året. Det var han som ville till Kalifornien. Men trots att motgångarna är många och svordomarna ännu fler så är Reservation Dogs en serie med hjärta och ofta humor.

Inga kommentarer: