måndag 18 juli 2022

Julia

För över tio år sedan kom filmen Julie & Julia, en dramatisering av hur hemmakocken Julie Powell lagade sig igenom Julia Childs klassiska kokbok Mastering the Art of French Cooking. Vi såg en Julia som njöt av livet och var mycket mer avslappnad än vår samtida klickjagande bloggare. Men så enkelt var det förstås inte heller för Julia Child på sin tid. 


Serien Julia följer perioden då Julia Child startade sin TV-serie där hon lagade mat inför kameran. Och som vi ser det var det verkligen Julia Child själv som startade det hela genom att plädera hos TV-bolagets direktörer, räta ut skrynklor på vägen och bidra med egna medel när budgeten inte räckte till. Det är fint att se henne steg för steg välja att föra fram sina idéer trots att hon ofta grips av tvivel på vad hon gör. Inte ens den käre maken Paul Child får alltid veta hur mycket hon satsar själv, trots att han stöttar och älskar henne så djupt.


Det är fint att se kärleken mellan dem båda och hur den pensionerade maken väljer att bidra till sin hustrus framgång från kulisserna i en tid då det var ovanligt - även om Paul då och då framstår som ett bortskämt barn som behöver servas. Inte bara Pauls stöttning hjälpte, utan även ingripanden på flera plan från väninnor till hands i köket och redaktörer som stod på sig om kokbokens vikt. 


Men även på 1960-talet var det utseende och stil som gällde i TV-rutan, och den storvuxna Julia Child med sin speciella röst passade inte in i stereotypen. Ändå hade hon en charm och äkthet som gjorde henne uppskattad och ihågkommen även sextio år senare, och det är befriande att få se henne vända rumpan till när hon skall koppla in en kokplatta i direktsändning. Att hon var fräck i munnen - tyglat i rutan! - kommer också fram i flera scener.


De åtta avsnitten av serien är aldrig tråkiga men kanske litet för lika till sitt innehåll för att rättfärdiga antalet. En sentida tittare kan då och då också undra hur det gick till i verkligheten, eftersom persongalleriet skrivits om och konsoliderats så att handlingen skall bli lättare att följa. Men slutligen är TV-serien Julia charmant och sevärd, precis som sin huvudperson, och det kommer att komma en andra säsong med fortsättning på historien.


Inga kommentarer: