tisdag 12 juli 2022

Thor: Love and Thunder

Många actionfilmer har ögonblick av humor, när hjälten säger något avsnoppande eller man bara erkänner hur absurd scenen egentligen är, inte minst Marvel-filmer, och inte minst i de med ett komedisnille som Taika Waititi i regissörsstolen. Hans förra oeuvre, Thor Ragnarok, var fylld med humor, hårdrock och färg, och minsann om det inte är ännu mer av allt i nya Thor: Love and Thunder! Och det är inte alls så att den myckna komedin får historien att hacka, tvärtom kommer den naturligt och driver handlingen framåt.


Att asarna efter Ragnarök slagit sig ned vid en norsk fjord har gjort deras fiskeby New Asgard till en turistattraktion - vi ser stora kryssningsskepp i fjorden och många av de forna kämparna, i synnerhet kung Valkyrie, jobbar i turistbranschen eller med att sköta den nödvändiga adminstrationen i ett vanligt nutida samhälle. Ja, och skådespelarna från lustspelet om Thor i Thor: Ragnarok (Sam Neill, Matt Damon, Luke Helmsworth och en överraskande ny gäst) har förstås nya scener att spela upp för en hänförd publik.


Thor i sin tur är ute på andra äventyr med vännerna från Guardians of the Galaxy - räddar utsatta folkslag från grymma attacker och mediterar litet över livet och sig själv. Men när han får höra om hotet från Gudadödaren Gorr måste han skynda sig tillbaka till New Asgard, och han kommer inte en sekund för sent.


Med rätta håller sig filmens humor på avstånd från Gorr Gudadödaren. Vi har fått se hans originstory och den är grym, men ännu grymmare är hans motiv och metoder för att metodiskt döda alla universums gudar. Och visst ser vi att flera av dem han slaktar har varit själviska lögnare som lurat sina anhängare med löften de aldrig tänkt hålla, men några av dem var snälla - det har vi i alla fall Thors ord på, och Korg verkar gilla sin gud Ninny-Nonny också.


Det krävs en så skicklig skådespelare som Christian Bale att under sin underliga sminkning och under komplexa monologer få Gorr och hans drivkrafter att kännas trovärdiga. På så sätt får filmen en Big Bad som verkligen känns allvarlig och farlig. En del nya byggstenar och en del svårförklarliga gåtor och lösningar i Marvels virrvarr till kosmologi är också spännande inslag. På luriga omvägar ser vi nu till slut Thor fara fram dragen av två getter enligt den nordiska mytologin! Allt detta gör Thor: Love and Thunder till en riktigt underhållande film.

2 kommentarer:

Micki sa...

Hej Jenny!
Det låter som en jättebra film!

Läste inte riktigt hela recensionen men av det jag läste så tycker jag den verkar vara mycket bra och spännande.

Marika Frykholm

Jenny B sa...

Ja, den var jätterolig, så gå gärna och se den på bio där den gör sig bäst!