tisdag 26 juli 2022

The Black Locomotive av Rian Hughes


Tåg, och ännu mer ordet lokomotiv, väcker för många lockande tankar om stora, kraftfulla och nästan levande väsen som pyser och ryker när de rör sig framåt på rälsarna vi lagt ut åt dem. En av huvudpersonerna i boken The Black Locomotive, Austin Arnold, gick som barn med i The Smokebox Club och fick en skiva med den glada klubbsången, vilken vi tack vare en QR-kod också kan höra. Nu är Austin utgrävningsledare för tunnelbyggen under London. Det aktuella projektet är ytterst hemligt, och man har ignorerat gamla romerska mosaiker, viktorianska gravplatser och annat som den stora borren har tuggat sig igenom, men nu har man stött på något helt annat än vad man någonsin har sett.
Det händer att en projekt åtföljs av en konstnär som dokumenterar miljöer och händelser på ett estetiskt sätt. Trots att projektet är topphemligt har man underligt nog blivit tilldelad en konstnär, den litet aparte och udda klädde Rutherford som observerar litet från sidan.

Texten i Rian Hughes grafiska roman löper sällan längre än några sidor i taget; kapitlen är ett tiotal sidor långa men även inne i dem bladas det in illustrationer i svartvitt; sprängskisser, piktogram, paletter över olika ytor, foton till kapitelöppningarna. Texten själv är rik på skildringar av mer ovanliga miljöer, som garaget och övergivna lokaler i Rutherfords bostadsområde. Former, färger, texturer beskrivs sinnligt trots att de inte hör till det som annars kallas skönt - asfalt, betongväggar, fläckar efter försvunna objekt - men vi är ju många som verkligen gillar just de delarna av staden och dess infrastruktur.



Objektet som utgrävningen har stött på förbryllar inte bara med sitt enorma format utan med den ovanliga designen som delvis är helt olik allt människan har skapat, delvis är speglingar av staden som växt fram ovan jordytan. Men objektet måste funnits där innan London! Fokus flyttas till att undersöka objektets innanmäte. Efterforskningarna leder till att man steg för steg kommer att komma i kontakt med något verkligen alien. Rian Hughes har sannerligen skapat en extraordinär upplevelse med sin spännande historia på ovanligt format.

2 kommentarer:

Micki sa...

Hej Jenny!'
Låtersom en mycket intressant och spännande bok!

Marika Frykholm

Micki sa...

Hej Jenny!
Jag menar att det var intressant att läsa om denna bok: T The Black locomotive, av Rian Hughes.

Det låter som en mycket intressant och spännande bok! Intressant med konstnären som dom anlitar tyckte jag.

Marika Frykholm