måndag 4 juli 2022

Byggdrömmar på Hallwylska museet

Det fantastiska med LEGO är att man både kan använda sig av det för att bygga exakt så som instruktionerna säger, eller bygga precisa replikor av förlagor i verkligheten eller fantasin, eller låta egna idéer få fritt spelrum i en blandning av allt ovanstående. Utställningen Byggdrömmar på Hallwylska museet visar välbyggda och roliga exempel från byggare i alla åldrar.



Självklart finns Hallwylska museet självt på plats i LEGO-format! Också Visby kyrka, så som den såg ut på byggaren Petter Åkessons egen bröllopsdag. Anders Isaksson har litet friare tolkat fina hus han har sett i Eskilstuna, Gamla Stan och på kontinenten.



Men man behöver som sagt inte hålla sig till verkligheten. Jag har glömt namnet på kvinnan som byggde det fina 1700-talshuset, men minns att det var Malin Kylinger som skapade Min dröm av norrsken, ett hus i norr hon drömmer sig bort till när stadslivet känns för mycket.

Även när det är skapat i plast och "endast" av manshöjd så imponerar tornet Orthanc där Saruman höll Gandalf fången i två månader. 

Flera välgjorda LEGO-skapelser av barn visas i utställningen. Marion Timour nöjde sig inte med de dinosaurier som tillhandahålls i LEGO Jurassic-serien, utan byggde sina egna favoriter med hjälp av tillgängliga bitar.



Riktigt vackert och fascinerande är den steampunkstad som Peter Illmrud och Daniel Eggens byggt, Streets of San Victoria. I den viktorianska gatumiljön kan man se en guldrobot, och från guldhästen som drar vagnen fram mellan de båda husen ser man ett moln från en av de många ångmaskiner som står för tekniken. Gatuscenen är en del av ett större gemensamhetsbygge, Ruins of San Victoria, vilket verkar mycket intressant.


Längst in i utställningen hittar vi ett nytt museum! Mitt foto gör det inte rättvisa, men intill visas en filmslinga med förtjusande scener från alla delar av det fina museet Jenny Bergensten har byggt, med en egyptisk avdelning, en för konsthistoria, en museibutik och en fotostudio. Hela utställningen är mycket rolig och inspirerande, och det är tur (och generöst!) att det står bord och legobitar utställda för alla som det börjar klia i fingrarna på när man ser allt som går att bygga.

Inga kommentarer: