onsdag 6 juli 2022

Cloak & Dagger

Inspirationen till nya Marvelhjältar (och andra serietidningshjältar) kan komma från de mest oväntade håll. Litet roligt är det att uttrycket Cloak And Dagger blivit till två aktörer med var sitt attribut: en som kan kalla fram dolkar i händerna när hon behöver det och en som kan försvinna under sin mantel - eller i vår tid, under sin hoodie. 


I TV-serien som bygger på serien ser vi de båda ungdomarna det gäller få sina egenskaper under samma dramatiska natt, då båda som barn hamnar i vattnet utanför New Orleans när en experimentell oljerigg exploderar. Tandys pappa dör när deras bil hamnar i vattnet, Ty hoppar efter sin storebror som skjuts under en missriktad polisjakt - var sitt trauma som påverkar dem djupt när de sedan går skilda vägar igen. Ty försöker vara den perfekte sonen efter den älskade och saknade storebrodern, och Tandy har förfallit till kriminalitet och att sova i en tom kyrka efter att hennes familj slagits i spillror.


Men i ett ögonblick av livsfara manifesteras en kniv av ljus i Tandys hand, medan Ty plötsligt befinner sig någon annanstans. Första säsongen av Cloak & Dagger låter dem båda lära känna sina nya krafter samtidigt som de letar efter roten till sina respektive sorger och ett försök att återställa balansen i livet. Det går långsamt men är ändå spännande och varierande gestaltat.


Litet (fast ganska litet) av New Orleans själ sipprar in i berättelsen - jazzen, och så andar från voodoo-världen som Tys vän Evita lär sig om via sin kunniga moster Chantelle. Även Tandys och Tys krafter har en andlig dimension: när Tandy rör vid någon kan hon uppleva vad hen hoppas på, medan Ty å sin sida kan känna vad någon är mest rädd för. De här insikterna leder ibland till längre utflykter i en drömvärld som är lockande men ödslig och farlig: scener inneslutna i glasburar i ett övermoget växthus, senare också en skivbutik och andra igenkännbara byggnader men övergivna, utslängda i ett mörkt intet och ibland gästade av en loa som kanske kan hjälpa eller också göra allt värre.


I andra säsongen försöker både Ty och Tandy att använda sina krafter till att rätta till missförhållanden de ser i sin vardag, och det är hjärtslitande men trovärdigt att se hur vad de försöker göra rätt istället gör allt sämre. En ny kraft, en ny person som också kan vandra mellan världar tränger sig på och hotar att utplåna både dem och alla de kan förtära i New Orleans - kanske ännu längre bort? Serien hittar en fin balans mellan det onda som sker i dina kvarter och det onda som lever i en annan dimension. Den låter oss också känna djupt med de två ungdomarna som har förlorat så mycket och inte riktigt kommit på fötter igen, och framför allt den viktiga vänskapen mellan dem båda.

Inga kommentarer: